‘Belg in Oeganda opgepakt voor homoseksuele handelingen’

In Oeganda is een Belg opgepakt voor ‘homoseksuele handelingen’. Dat meldt het Belgische dagblad De Standaard. Tegenover krant meldt een woordvoerder van het ministerie dat het gaat om een Belg die al een tijdje in Oeganda woont en waarschijnlijk later vandaag op borgtocht wordt vrijgelaten.

In Oeganda is een Belg opgepakt voor ‘homoseksuele handelingen’. Dat meldt het Belgische dagblad De Standaard. Tegenover de krant meldt een woordvoerder van het ministerie dat het gaat om een Belg die al een tijdje in Oeganda woont en waarschijnlijk later vandaag op borgtocht wordt vrijgelaten.

Update 16.50 uur: De Belg is op borgtocht vrijgelaten, meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Ook zijn partner is op borgtocht vrij.

De man zou in de nacht van zondag op maandag samen met zijn Keniaanse vriend in zijn huis zijn gearresteerd. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de zaak en heeft inmiddels contact gehad met de advocaat van de man.

Oegandese media melden dat de Belg en zijn Keniaanse partner in eerste instantie waren opgesloten in een cel in de hoofdstad Kampala en later zijn overgebracht naar een ander politiebureau voor nader onderzoek. Donderdag zouden ze voor een rechtbank moeten verschijnen vanwege “seksuele handelingen die in strijd zijn met de wetten van de natuur”.

Nieuwe anti-homowet

In Oeganda gelden strenge regels tegen homoseksualiteit. Vorige maand nam het parlement een nieuwe anti-homowet aan waarin staat dat mensen die herhaaldelijk homoseksuele contacten hebben levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen, schrijft de NOS. Volgens president Yoweri Museveni is homoseksualiteit “een decadent exportproduct dat de Afrikaanse waarden en het christendom bedreigt”.

    • Nando Kasteleijn