Amerikaanse centrale bank zet steunvermindering door

Aftredend Fed-voorzitter Ben Bernanke vandaag tijdens de persconferentie over de steun aan de economie. Foto AFP/ Karen Bleier

De Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse centrale bank, draait de geldkraan volgens plan weer iets verder dicht. Het maandelijkse bedrag aan steun wordt met nog eens tien miljard dollar verminderd tot 65 miljard, schrijft persbureau AP. De reden is de aantrekkende Amerikaanse economie.

Half december vorig jaar werd de steun al met tien miljard dollar verminderd. De tijd was volgens de centrale bank rijp. De Fed koopt elke maand obligaties op ter stimulatie van de economie. De aankopen vormen een belangrijk deel van de maatregelen die de centrale bank sinds 2008 heeft genomen om de gevolgen van de crisis en de recessie op te vangen.

Dow Jones onderuit

Na die eerste verlaging in december reageerden de beurzen positief, terwijl vooraf gevreesd werd voor een negatieve reactie. Vandaag was dit echter niet het geval. De Dow Jones ging na de bekendmaking 200 punten omlaag.

De vergadering van de Fed vandaag was de laatste van voorzitter Ben Bernanke. Hij legt zijn functie vrijdag neer na die acht jaar te hebben vervuld. Hierna volgt Janet Yellen hem officieel op.

    • Frank Huiskamp