Winstherstel voor Philips, omzet gelijk

Philips denkt nog dit jaar zijn elektronicatak te kunnen verkopen. Dat heeft topman Frans van Houten vanochtend gezegd in een toelichting op de jaarcijfers. Volgens hem hebben „meerdere partijen” belangstelling getoond. Hij verwacht hierover voor de zomer meer te kunnen zeggen.

De elektronicatak van Philips zou worden overgenomen door het Japanse concern Funai Electric, maar die deal ketste vorig jaar af. Philips stapte naar de rechter omdat het bedrijf, dat al jarenlang een partner van Philips was, zich niet aan de verkoopvoorwaarden zou hebben gehouden. Philips moest op zoek naar een nieuwe koper voor zijn audio- video- en multimediatak.

Het elektronicaconcern is sinds enkele jaren bezig met het afstoten van de klassieke consumentenelektronica. Onder leiding van Van Houten kiest Philips voor licht, medische apparatuur en verzorgingsproducten. Die markten zijn stabieler en winstgevender dan de markt voor cd-spelers, mp3-spelers, dvd-spelers, en koptelefoons. Vooralsnog bleef de omzet van Philips over het jaar 2013 met 23,3 miljard euro nagenoeg gelijk aan het jaar ervoor. Het resultaat onder de streep was wel een stuk beter dan een jaar eerder: de nettowinst kwam uit op 1,2 miljard euro terwijl het jaar ervoor nog werd afgesloten met een verlies van 30 miljoen euro.

Het miljoenenverlies van 2012 was mede het gevolg van een fikse kartelboete van de Europese Commissie. Philips en zes andere elektronicabedrijven werden veroordeeld voor het maken van verboden prijsafspraken over beeldbuizen. Zij kregen gezamenlijk een boete van 1,5 miljard euro opgelegd. Philips werd het zwaarst beboet: het concern moest bijna 510 miljoen euro betalen.

Philips blijft dit jaar naar verwachting last houden van de economische onzekerheid en valutaschommelingen – omschreven als „valutaire tegenwind”. Financieel topman Ron Wirahadiraksa zei vanochtend in een toelichting dat Philips dit jaar nog meer last zal hebben van nadelige wisselkoerseffecten dan in 2013.

Ook andere Nederlandse multinationals, waaronder biotechbedrijf DSM en levensmiddelenconcern Unilever, kampen met de sterke koers van de euro en de zwakke munteenheden van opkomende economieën.

Behalve de jaarcijfers maakte Philips vandaag ook de financiële resultaten over het vierde kwartaal van 2013 bekend. In de laatste maanden van vorig jaar kreeg het concern 1 procent minder orders voor medische apparatuur binnen dan een jaar eerder. De markten in de Verenigde Staten en in Europa blijft zwak, aldus topman Van Houten vanochtend. Desondanks steeg de „vergelijkbare omzet” met 4 procent. De divisies verlichting en consumentenelektronica behaalden allebei een „sterke omzetgroei”, zei hij.

Eind 2012 kondigde Philips strenge kostenbesparingen aan. Aanvankelijk wilde Van Houten met het zogeheten Accelerate-programma 800 miljoen euro besparen, later stelde hij dat bedrag bij naar 1,1 miljard euro. Vandaag werd bekend dat het programma tot nu toe ruim 1 miljard euro aan bezuinigingen heeft opgeleverd.