Volkert van der G. na vrijlating mogelijk naar buitenland

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie tijdens het debat in de Tweede Kamer over het proefverlof van Volkert van der G.
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie tijdens het debat in de Tweede Kamer over het proefverlof van Volkert van der G. Foto ANP / Bart Maat

Op het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt nagedacht over de mogelijkheid om Volkert van der G. na zijn vrijlating naar het buitenland te brengen, zoals ook bij getuigenbeschermingsprogramma’s gebeurt. Dat zei staatssecretaris Teeven vanavond in een debat in de Kamer over het proefverlof van Van der G. na vragen van CDA-Kamerlid Peter Oskam.

Van der G. kan in mei vervroegd vrijkomen. Hij heeft dan tweederde van de achttien jaar gevangenisstraf die hem is opgelegd, uitgezeten. Volkert van der G. is onlangs voor het eerst met proefverlof geweest.

‘OM is eerst aan zet’

Teeven liet eerder in het door de PVV aangevraagde debat weten dat hij voorlopig niets kan doen om de vrijlating van Van der G. tegen te houden. Eerst moet het Openbaar Ministerie besluiten of het een verzoek bij de rechter indient of de moordenaar van Pim Fortuyn eerder mag worden vrijgelaten of niet. Pas als duidelijk wordt wat het OM wil, ligt er de mogelijkheid voor ‘politieke interventie’. Dan kan hij het OM dwingen om alsnog een verzoek in te dienen bij de rechter om de voorlopige vrijlating tegen te houden. De rechter besluit daar uiteindelijk over.

Teeven wilde niet zeggen of hij van zijn bevoegdheid gebruik zal maken. Dat is ‘volstrekt prematuur’, zei hij. Eerst moet het OM een besluit nemen.

“Die rol kan komen, die is er op dit moment niet.”

Teeven herinnerde de Kamerleden eraan dat de Tweede Kamer er destijds bewust voor heeft gekozen om de bewindspersonen op afstand te zetten bij een besluit over de voorwaardelijke invrijheidsstelling. Het OM doet ‘op dit moment’ zijn werk en moet een beslissing nemen, zei de staatssecretaris.

Het OM kijkt daarbij onder meer hoe Van der G. zich gedragen heeft in de gevangenis. Ook behoort een nieuwe gedragsrapportage tot de mogelijkheden, zei Teeven. Die moet duidelijk maken of er kans bestaat dat hij opnieuw en moord pleegt. Teeven noemde het verder toeval dat een paar uur voor het Kamerdebat bekend werd dat het OM nieuw onderzoek doet naar de psychische toestand Van der G. De staatssecretaris bezwoer dat zijn departement het niet naar buiten heeft gebracht.