VN: betaal geen losgeld aan terreurorganisaties

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft alle landen opgeroepen om geen losgeld voor ontvoerde burgers meer te betalen aan terroristische organisaties. Aan Al-Qaeda verbonden terroristen en andere extremistische groeperingen hebben de afgelopen 3,5 jaar met ontvoeringen minstens 105 miljoen dollar (76 miljoen euro) verdiend, volgens de Britse VN-ambassadeur Mark Lyall Grant.

Op initiatief van de Brit nam de Veiligheidsraad gisteren unaniem een resolutie tegen het betalen van losgeld aan. De resolutie, die alleen betrekking heeft op ontvoeringen door terroristen, is niet afdwingbaar. Ze is vooral bedoeld om de politieke druk op landen op te voeren om met de praktijk van het vrijkopen van gijzelaars te breken. „Iedere betaling is een aanmoediging voor een nieuwe ontvoering”, zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power in een verklaring. Ontvoeringen voor losgeld zijn volgens haar een „angstwekkend succesvolle tactiek” van terreurorganisaties.

Haar Britse collega noemde het noodzakelijk dat de VN ervoor zorgen dat ontvoeringen voor losgeld niet langer gezien worden als „lucratief businessmodel” en „dat we deze bron van terroristische financiering elimineren”.

Regeringen bevestigen vrijwel nooit dat ze losgeld betalen om ontvoerde burgers vrij te krijgen. Als gijzelaars vrijkomen, gebeurt dat vaak na lange onderhandelingen waarover vervolgens weinig of niets naar buiten komt. (Reuters, BBC)