Vitesse scheert langs grens UEFA Financial Fair Play

Twee miljoen euro, zo weinig scheelt het of Vitesse had Europees voetbal kunnen vergeten. Bijna had Nederland de primeur van de eerste club die, op basis van de komend seizoen voor het eerst geldende break-even-criteria van de UEFA, niet had kunnen meedoen. Vitesse ligt op koers om voor het eerst in zijn bestaan de Champions League te bereiken en ontsnapt aan uitsluiting door de regels van Financial Fair Play.

De huidige nummer twee in de eredivisie presenteerde gisteren de jaarcijfers over het afgelopen seizoen en die waren, qua resultaat, nog slechter dan het jaar ervoor. Met 24,5 miljoen euro is het verlies over het gebroken boekjaar 2012-13 groter dan dat van 22,7 miljoen in het jaar 2011-12.

De UEFA stelt 45 miljoen euro verlies in die twee boekjaren als grens voor deelname aan Europees voetbal, maar daar mogen kosten voor trainingsfaciliteiten en jeugdopleiding van afgetrokken worden. Zo komt het door de UEFA beoordeelde verlies op 43 miljoen euro, stelt Vitesse.

Volgend jaar, dus aan het eind van het seizoen 2014-15, is deelname aan Europees voetbal aan een nog strengere toets onderhevig. Dan mag er in de voorgaande drie seizoenen niet meer dan 45 miljoen euro verlies geleden zijn. In de jaren daarna loopt dat toegestane verlies nog verder terug.

Vitesse moet het verlies in het lopende seizoen dus beperken tot 2 miljoen euro. „Met de verkoop van Marco van Ginkel en Wilfried Bony [die buiten het afgelopen boekjaar valt] deze zomer en de beëindiging van het contract van enkele dure spelers is het resultaat voor het lopende jaar al aanzienlijk verbeterd”, zegt een woordvoerder. „Maar we zijn er nog niet.”

Naar verluidt gaat het bij de verkoop van de twee sterspelers Bony en Van Ginkel om transfersommen van in totaal ruim 20 miljoen euro. Of die bedragen ineens geboekt kunnen worden (of in termijnen) wil Vitesse niet zeggen. „Over vergoedingssommen doet de club geen uitspraken”, aldus de woordvoerder.

De omzet van de club is afgelopen seizoen (11,7 miljoen euro) amper toegenomen ten opzichte van het seizoen ervoor. Het aantrekken van een nieuwe hoofdsponsor en het ‘vullen’ van het stadion (dat bij veel wedstrijden maar voor driekwart vol zit) zijn nu de belangrijkste opdrachten om meer inkomsten te genereren.

De forse tekorten van Vitesse zijn via agiostortingen afgedekt door de Georgische eigenaar Merab Jordania, die zijn aandelen in oktober 2013 verkocht aan zijn Russische zakenpartner en vermoedelijke geldschieter. „Wij prijzen ons gelukkig met onze investeerder Alexander Chigirinskiy”, zegt algemeen directeur Joost de Wit in een persbericht. „Hij biedt ons financiële slagkracht om te blijven bouwen aan de club.” Tevens biedt de eigenaar voor elk seizoen een financiële garantie, zo staat in het jaarverslag.

Het eigen vermogen is met bijna drie miljoen euro toegenomen tot 18 miljoen, een van de redenen waarom de KNVB Vitesse nog steeds bij de ‘veilige’ categorie 2 van betaaldvoetbalorganisaties schaart. De schuldpositie is door de stortingen van de eigenaar (opnieuw) kleiner geworden.

De club kijkt tevreden terug op gedane investeringen, die vorig seizoen leidden tot een vierde plaats in de eredivisie. „De afgelopen jaren is er met name geïnvesteerd in de spelersgroep en het bouwen van een moderne trainingsaccommodatie [op Papendal]”, aldus directeur De Wit, die in mei 2013 aantrad. „In de voetbalwereld moet er, net zoals in de zakenwereld, eerst geïnvesteerd worden voordat er succes geboekt kan worden. Maar de club kan daarmee niet zo doorgaan.”