Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Vandaag gaan alle vestigingen van Polare dicht. Blijven ze dicht?

DEN HAAG - Het logo op een vestiging van Polare in de Haagse binnenstad. Alle 20 Nederlandse winkels van de boekwinkelketen, voorheen Selexyz en De Slegte, sluiten vanaf vandaag ,,tijdelijk'' hun deuren. ANP BAS CZERWINSKI
DEN HAAG - Het logo op een vestiging van Polare in de Haagse binnenstad. Alle 20 Nederlandse winkels van de boekwinkelketen, voorheen Selexyz en De Slegte, sluiten vanaf vandaag ,,tijdelijk'' hun deuren. ANP BAS CZERWINSKI

Polare too big to fail? Nee dus. Vandaag sluiten alle twintig vestigingen van de boekhandelketen de deuren, om waarschijnlijk niet meer open te gaan. Deze ochtend legt nrc.next de kwestie uit in 5 vragen over Polare. Hier een tipje van de sluier.

In de maand januari was boekhandelketen Polare veel in het nieuws. Op 13 januari 2014 werd bekend dat het Centraal Boekhuis (CB), het nationale boekendistributiecentrum, wegens betalingsproblemen de levering aan alle Polare-vestigingen voor enkele dagen zou stopzetten. Daags na dit besluit ging er namens de investeringsgroep die Polare twee jaar geleden opkocht, ProCures, een brief uit naar uitgevers en CB met het verzoek op de keten te vertrouwen. Maar uitgevers weigerden op dat verzoek in te gaan.

Deelneming of overname?

Dus dat het slecht ging met Polare is al enkele weken bekend, schrijven NRC-redacteuren Toef Jaeger en Hanneke Chin-A-Fo deze ochtend in nrc.next. Gisteren kwam het grootste nieuws: vanaf vandaag zullen alle twintig vestigingen van de boekhandelketen voor een ‘strategische heroriëntatie’ tijdelijk de deuren sluiten. De komende tijd wordt er met ‘geïnteresseerde partijen’ onderhandeld, schrijven Jaeger en Chin-A-Fo. ‘Of dat om een deelneming of een overname gaat is nog onduidelijk.’

Wat als Polare definitief sluit?

De kans is volgens nrc.next klein dat Polare nog eens zal opengaan. Cruciaal is of de mogelijk nieuwe investeerder van Polare het CB weet te overtuigen van zijn kredietwaardigheid. Als het doek definitief valt voor Polare, is het volgens Jaeger en Chin-A-Fo ook onduidelijk wat er zal gebeuren met de twintig Polare-winkels, ‘gevestigd in grote panden op de mooiste locaties in de stadscentra’:

‘Die panden zijn te duur geworden, nu de omzetten van boekhandels al jaren dalen. Polare heeft kosten bespaard door winkels van De Slegte en Selexyz zo veel mogelijk samen te voegen. Maar veel panden bleven te duur.’

Goed nieuws voor de kleine boekhandel? Ja en nee, schrijven Jaeger en Chin-A-Fo

‘Je zou verwachten van wel, want zij kunnen rekenen op nieuwe klanten. In de Verenigde Staten zijn ook grote ketens omgevallen en zijn er 400 kleine boekhandels voor teruggekomen. Maar boekhandelaren benadrukken zowel per telefoon als via sociale media dat de negatieve publiciteit rondom Polare het hele boekenvak geen deugd doet.’

Polare zelf reageert sinds vorige week woensdag niet meer op telefoontjes en mails.

Lees het hele artikel van Toef Jaeger en Hanneke Chin-A-Fo in nrc.next.