Van ‘Heel Holland Helpt’ tot heel Holland haat

In 2007 was in het RTL-programma Heel Holland Helpt te zien hoe Wendy van Dijk een arme Rwandese asielzoeker in het zonnetje zette. Na een jarenlang verblijf in asielzoekerscentra kregen Jean Baptiste Mugimba en zijn familie een verblijfsvergunning, en als steuntje in de rug organiseerde Van Dijk een liefdadigheidsactie voor hem.

Niet veel kijkers zullen het droog hebben gehouden toen de presentatrice de straatarme vluchteling aan het einde van de uitzending verraste met onder andere een nieuwe keuken en een tweedehands auto.

Deze week stond Mugimba wederom in het middelpunt van de belangstelling, al hoefde hij dit keer niet te rekenen op veel medeleven van het Nederlandse publiek.

Donderdag berichtte het AD over een arrestatie van een 54-jarige man uit Leusden op verdenking van betrokkenheid bij de genocide in Rwanda. Twee dagen later onthulde diezelfde krant de ware identiteit van deze crimineel. Het was een oude bekende: de zielige asielzoeker uit het RTL-programma.

Terwijl Mugimba zeven jaar langin Nederland genoot van alle aan hem gedoneerde giften werd hij gezocht door Interpol. Hij zou onder meer betrokken zijn geweest bij de samenstelling van namenlijsten van Tutsi's die omgebracht moesten worden en bij de oprichting van 'Radio Télévision Libre des Mille Collines', een radiozender die van 1993 tot 1994 een cruciale rol speelde bij de genocide.

Mugimba was opeens het gesprek van de dag, maar ook Van Dijk moest het ontgelden. Veel media kozen voor dezelfde opzienbarende kop: ‘Wendy van Dijk hielp massamoordenaar’.

Zelf reageerde ze onthutst op het nieuws. „Je wilt helpen vanwege het verhaal”, laat ze weten in het AD. „Als dat achteraf anders blijkt te liggen, dan is dat erg vervelend. Daar schrikken we van.”

Het is overigens niet de eerste keer dat een buitenlandse oorlogsmisdadiger in Nederland een verblijfsvergunning heeft weten te krijgen. In december werd er nog een andere Rwandees op verdenking van oorlogsmisdaden uitgeleverd aan Rwanda.

Waarschijnlijk is het wel de eerste keer dat een oorlogsmisdadiger ergens zo gastvrij is ontvangen.