Tristesse van ruimtevaarder

Op Deep Space Nine had Miles O’Brien een van de betere banen. Hij was de hoofdwerktuigkundige en verantwoordelijk voor het welzijn van alle bewoners op het fictieve ruimtestation. Zijn vorige baan, die op ruimteschip Enterprise, was minder prestigieus. In de serie Star Trek: The Next Generation was O’Brien ook chef, maar zoals tekenaar Jon Adams hem tekent, heel erg onbeduidend en zielig. In de serie ‘Chief O’Brien’ tekent Adams hem in de stijl van kantoorsatire ‘Dilbert’ en het hemeltergend depressieve ‘Jimmy Corrigan, the Smartest Kid on Earth’ (voor de niet-striplezers: dit is een compliment). Hij verlaat nooit zijn eenzame post bij het teleportatieapparaat, waarmee hij op afstand bemanningsleden van de ene plek naar de andere kan verplaatsen. Adams legt de menselijke tristesse van O’Brien pijnlijk bloot. Ook het andere werk van de tekenaar uit San Francisco –superhelden en andere ironische strips– is zeer de moeite waard.