Te land

Drukte op de weg en, jawel, de NS zet extra treinen in

Wie in de Randstad de snelweg op gaat tijdens de top, moet rekening houden met forse vertragingen. Vooral maandagochtend en dinsdagmiddag.

De impact van de top op het verkeer is „ingrijpend en omvangrijk”, zegt directeur-generaal Jan Hendrik Dronkers van Rijkswaterstaat. Niet alleen op de route tussen Schiphol en het World Forum in Den Haag, die dan gereserveerd is voor het vervoer van de delegaties. Door omleidroutes wordt het ook elders druk. Automobilisten die van Amsterdam naar Den Haag rijden wordt geadviseerd via Utrecht te reizen, over de A2 en de A12. Ook daar wordt dus extra drukte verwacht.

Rijkswaterstaat hoopt dat reizigers die tóch op 24 en 25 maart rond Den Haag of Schiphol gaan reizen, dit buiten de spits doen. Of dat ze de trein pakken. Tussen Amsterdam, Schiphol, Leiden en Den Haag rijden extra treinen. De NS zet zeshonderd extra medewerkers in.

Werk je in Den Haag? Blijf dan thuis!

Inwoners en bezoekers van Den Haag zullen onvermijdelijk overlast ervaren, zei verkeerswethouder Peter Smit (VVD) gisteren tijdens een persconferentie. „Maar als iedereen zich goed informeert, kan het.”

Vanaf zondagmiddag 23 maart is het onverstandig om met de auto de stad in te gaan. Alleen direct omwonenden van het World Forum vallen in de striktst beveiligde zone. Zij krijgen pasje waarmee ze het gebied kunnen betreden.

Meer dan honderdduizend ambtenaren die in Den Haag werken, hoeven tijdens de conferentie niet naar kantoor te komen. In een brief wordt hun verzocht tijdens die twee dagen vanuit huis te werken. De autoriteiten hopen dat andere werkgevers rondom Den Haag zullen volgen.

Niet vergelijkbaar met de organisatie van het EK voetbal

Ook de veiligheidsdiensten worden eind maart zwaar op de proef gesteld. Door de komst van vele wereldleiders is deze conferentie voor politie, leger en inlichtingendiensten onvergelijkbaar met bijvoorbeeld het Europees kampioenschap voetbal in 2000, of de troonswisseling april vorig jaar.

Rondom de NSS worden dagelijks 13.000 politiemedewerkers ingezet. Zij zijn vooral nodig voor de escorte van delegaties door het verkeer. Er wordt extra gesurveilleerd in gemeenten waar wereldleiders verblijven. Behalve Den Haag onder meer Noordwijk, Amsterdam en Rotterdam. Vierduizend marechaussees en drieduizend militairen ondersteunen de politie.

En tenslotte zijn er de maatregelen die geheim blijven. „Onzichtbaar gebeurt er natuurlijk nog veel meer”, zei de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTB) Dick Schoof gisteren.