‘Te grote verschillen in kwaliteit kankerbehandelingen’

Tussen ziekenhuizen bestaan te grote verschillen als het gaat om de behandeling van kanker. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een rapport dat KWF Kankerbestrijding vandaag publiceert.

Een MRI-scanner in het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam.
Een MRI-scanner in het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam. Foto ANP/ Jerry Lampen

Tussen ziekenhuizen bestaan te grote verschillen als het gaat om de behandeling van kanker. Oncologen van sommige ziekenhuizen voeren een bepaalde behandeling maar enkele keren per jaar uit, waardoor patiënten bij het ene ziekenhuis een aanzienlijk grotere overlevingskans hebben dan patiënten bij het andere ziekenhuis. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een rapport dat KWF Kankerbestrijding vandaag publiceert.

Vooral als het gaat om de behandeling van prostaatkanker zouden de verschillen groot zijn. De richtlijn schrijft voor dat patiënten met een agressieve vorm van deze ziekte ook hormoontherapie krijgen, maar dat gebeurt bij slechts een derde van deze patiënten. Prostaatkanker is met bijna 12.000 nieuwe diagnoses per jaar de belangrijkste vorm van kanker bij mannen.

‘Ondergrens moet omhoog voor sommige kankervormen’

In de afgelopen jaren is een ondergrens gesteld aan het aantal kankeroperaties per ziekenhuis. Patiënten hebben namelijk meer kans te overleven als de chirurg die hen opereert deze operatie regelmatig uitvoert. Door de minimumnormen voeren veel ziekenhuis bepaalde operaties niet meer uit. Zo stopte bijna de helft met het behandelen van maagkanker. Toch kan het volgens KWF Kankerbestrijding nog beter. Voor operaties van prostaat-, sarcoom- en schildklierkanker zou de ondergrens omhoog moeten.

Ook de registratie van de resultaten zou beter moeten. Door een goede registratie krijgen chirurgen het te horen als ze het slechter doen dan hun collega’s en kunnen ze aan verbetering werken. Bij darm-, borst- en longkanker gebeurt dit al, maar dat moet volgens het rapport bij alle vormen van kanker gebeuren.

Over het algemeen is de kwaliteit van de zorg hoog, benadrukt KWF Kankerbestrijding volgens de krant. Uit een gisteren verschenen rapport (pdf) van de Inspectie voor de Gezondheidszorg bleek dat de vermijdbare sterfte rond kankeroperaties daalt. (Novum)