Stephen Fry op zoek naar de kern van homohaat

Zien Docu

Stephen Fry: Out there

Ned. 2, 23.00-00.05u (morgen het tweede deel)

De Britse programmamaker en comedian Stephen Fry bezoekt voor de documentaire Out There een aantal van de beruchtste homofoben ter wereld. Fry, zelf homo, wil erachter komen waar hun haat vandaan komt. In Oeganda, waar op homoseksuele handelingen een levenslange straf staat, gaat hij live op de radio in debat met een pastor: „Homoseksualiteit is geweldig, u zou het eens moeten proberen.”

Ook ontmoet hij de 28-jarige Iraniër Farshad, die zijn land moest ontvluchten nadat hij ervan was beschuldigd zijn vriend te hebben verkracht. Als zijn vriend zou hebben toegegeven dat de seks vrijwillig was, waren ze waarschijnlijk allebei opgehangen. Fry, die naast de ranke Farshad nog meer op een grote beer lijkt, schiet vol.

Die charismatische Fry maakt de documentaire extra indringend. Hij is op en top Brit in zijn humor en charme en tegelijkertijd on-Brits in zijn directheid. Tegen de pastor: „U bent geobsedeerd door anussen. Ik heb nog nooit anale seks gehad, net als de meeste homo’s. Dat zegt iets over u. Het draait om liefde!”

Tijdens opnames in Rusland (morgen te zien in deel twee) nam Fry een overdosis. Hij werd maar net op tijd gevonden door zijn producer.