Spelers Twente mogen niet weten of Maltese firma in hen investeert

De FC Twente-spelers van wie een deel van de rechten van hun toekomstige transfersom onlangs is verkocht aan een Maltese investeringsmaatschappij, weten dat zelf niet. Dat zegt FC Twente-commissaris Aldo van der Laan vandaag in een interview met deze krant.

De Tukkers, in 2010 landskampioen, gingen onlangs als eerste Nederlandse club in zee met de investeringsmaatschappij Doyen Sports, onderdeel van een op Malta gevestigd bedrijf. In ruil voor miljoenen verkreeg Doyen het recht op een percentage van de toekomstige transfersom van, naar verluidt, vier toptalenten, onder wie sterspeler Dusan Tadic.

De betrokken voetballers weten van niets. Van der Laan: „Dat is ook niet relevant, want wij hebben een deal met Doyen, niet met de spelers.”

Twente heeft het geld volgens Van der Laan nu nodig om te investeren in de trainingsaccommodatie en om „de reserves wat aan te vullen”. „We hadden niet veel keuze, want de bank leent ons geen geld meer. Maar de samenwerking met Doyen is een unieke kans om met een kortstondige ingreep een structurele oplossing te realiseren: blijven meedoen in de nationale top en op termijn de Europese subtop.”

Samenwerking met een investeringsmaatschappij is in de voetbalwereld omstreden, omdat vermogende buitenstaanders zo invloed kunnen uitoefenen op het beleid van een club. Investeringsmaatschappijen als Doyen hebben als doel winst te maken door het (veelvuldig) transfereren van ‘hun’ spelers, waar clubs hun beste spelers juist zo lang mogelijk willen behouden. Volgens Van der Laan zal daarover geen spanning ontstaan. „Alleen wij bepalen wanneer een speler wordt verkocht.” Mochten de beoogde transfers niet de nu door Doyen ingelegde miljoenen opleveren voordat de desbetreffende contracten aflopen, dan moet de club elders geld lenen om Doyen terug te betalen.

UEFA-baas Michel Platini noemde dit soort constructies „inhumaan”. Van der Laan is het daar niet mee eens. „Doyen heeft geen eigendomsrecht verworven, maar het recht op een deel van de transfersom. Dat is een kardinaal verschil.”