‘Scheidsrechter moest info geven over blessure Nadal’

Tennisser Stanislas Wawrinka afgelopen zondag tijdens de finale van de Australian Open
Tennisser Stanislas Wawrinka afgelopen zondag tijdens de finale van de Australian Open

De aanleiding

Ook in het beschaafde tennis gaat het er soms fel aan toe. Zoals zondag in de finale van de Australian Open in Melbourne, tussen de Spanjaard Rafael Nadal en de Zwitser Stanislas Wawrinka. Nadat Wawrinka de eerste set wint, krijgt Nadal bij een 2-0 achterstand in de tweede set last van een blessure. Na overleg met de fysiotherapeut en de scheidsrechter mag Nadal de baan verlaten voor een behandeling van drie minuten, een zogeheten ‘medische time-out’. Terwijl de Spanjaard binnen behandeld wordt, krijgt scheidsrechter Carlos Ramos een stevige discussie met Wawrinka, die wil weten wat voor blessure Nadal heeft.

In beelden die de NOS online heeft gezet, is de woordenwisseling goed te volgen.

Wawrinka: „U moet me vertellen waarom hij naar de fysio gaat. Dat zijn de regels.”

Ramos: „Laten we daar geen ruzie over maken.”

Wawrinka: „U moet me vertellen wat het probleem is. Als de tegenstander behandeld wordt, moet u vertellen waarom.”

Ramos: „Dat mag ik niet vertellen.”

Wawrinka: „Jawel.”

Ramos: „De drie minuten zijn nu ingegaan.”

Wawrinka: „Waarvoor wordt hij behandeld?”

Ramos: „Stan, ik weet het niet.”

Wawrinka: „Vraag het dan.”

Ramos: „Dat mag ik niet.”

Wawrinka: „U moet het me vertellen. Dat zijn de regels. U vraagt het en vertelt het me.”

Ramos: „Het is tussen hem en de fysio.”

Wawrinka: „Nee dat is niet waar. U moet het gaan vragen.”

Ramos: „Dat ga ik niet doen, Stan.”

Wawrinka: „Wat is het probleem?”

Ramos: „Je kan ertegenin gaan of het accepteren. Ik zou het accepteren.”

Hoofdscheidsrechter Wayne McEwan komt bij het bankje van Wawrinka staan.

Wawrinka: „Waarvoor is de behandeling.”

McEwan: „Voor zijn rug.”

Wawrinka: „Voor zijn rug? Oké, bedankt. Waarom zei hij [Ramos] niks?”

McEwan: „Hij wist het niet.”

Wawrinka: „Hij zei dat hij het niet ging vragen. Waarom wilde hij niets zeggen?”

McEwan: „Hij mag dat niet vertellen.”

Wawrinka: „Maar u vertelt het me wel. Hij moest het me vertellen. Dat is altijd zo, bij elke wedstrijd.”

Rafael Nadal komt terug van de behandeling, de wedstrijd wordt hervat. Nadal, die door de rugproblemen niet voluit kan spelen, verliest de finale uiteindelijk in vier sets. We checken of de uitspraak van Wawrinka klopt: was scheidsrechter Ramos volgens de reglementen verplicht te zeggen wat voor blessure Nadal had?

Waar is het op gebaseerd?

We vragen de persvoorlichter (Fabienne Benoit) en trainer (Magnus Norman) van Wawrinka waarop hij zijn uitspraak baseert – per telefoon, sms en mail. Maar we krijgen geen reactie. Na de wedstrijd vertelde de Zwitser in de lokale Australische krant The Newcastle Herald dat het gebruikelijk is dat een scheidsrechter informatie geeft over een blessure: „Als de fysio komt, vertelt de scheidsrechter tegen de tegenstander normaal gesproken altijd waarvoor hij komt. Ik werd boos omdat hij niks zei.”

En, klopt het?

Er is een speciaal wedstrijdreglement voor de vier grandslamtoernooien die jaarlijks gehouden worden (de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open). In dit reglement van 70 pagina’s – het 2014 Official Grand Slam Rule Book – staat nergens dat een scheidsrechter verplicht is om aan een tennisser te vertellen wat voor blessure zijn opponent heeft.

Scheidsrechter Carlos Ramos handelde dus volgens de regels: hij was niet verplicht om informatie te geven over de blessure van Nadal. Dat zegt ook Dries Crama, hoofdscheidsrechter van het ABN Amro-toernooi in Rotterdam. Hij zat zondagochtend achter de televisie voor de finale. Ramos heeft het goed opgelost, zegt hij. „Hij is een van de meest ervaren umpires, hij kent de regels echt wel”, zegt Crama. Hij had nog niet eerder gezien dat een tennisser bij de umpire eist informatie te geven over een blessure.

Een scheidsrechter moet niks loslaten over de medische problemen van een speler, zegt Crama. Een tennisser kan er voordeel uit halen als hij weet wat voor blessure zijn opponent heeft. Stel dat een speler last heeft van zijn hamstrings, dan kan zijn tegenstander daar mogelijk voordeel uit halen door veel korte balletjes te gaan spelen. „Je zit er als onafhankelijk persoon, je kan geen details geven.” De ervaren Zweedse ATP-supervisor Thomas Karlberg bevestigt de woorden van Crama. „De blessure is iets tussen de fysiotherapeut en de speler.”

Conclusie

Tijdens de finale van de Australian Open – afgelopen zondag – wordt Rafael Nadal behandeld voor een blessure. Zijn tegenstander Stanislas Wawrinka zegt dat in de regels staat dat een scheidsrechter verplicht is informatie te geven over de blessure van de speler. Hij wil daarom dat scheidsrechter Carlos Ramos vertelt wat voor blessure Nadal heeft, maar Ramos weigert dat. Ramos staat in zijn recht. Er staat nergens in de wedstrijdreglementen dat een scheidsrechter verplicht is te zeggen wat voor blessure een speler heeft. We beoordelen de uitspraak van Wawrinka als onwaar.