RWE moet fors afboeken op elektriciteitscentrales Benelux

Een RWE-centrale in aanbouw in de Eemshaven.
Een RWE-centrale in aanbouw in de Eemshaven. Foto EPA / Ingo Wagner

De Duitse energieleverancier RWE, eigenaar van het Nederlandse Essent, schrijft anderhalve miljard euro af op elektriciteitscentrales in de Benelux. In Nederland vallen volgens het Financieele Dagblad de grootste klappen, hoewel niet bekend is hoeveel.

In totaal moet het bedrijf 3,3 miljard euro extra afschrijven op kolencentrales en energiecentrales gestookt op gas. De voorziening komt boven op een eerdere afboeking van achthonderd miljoen euro in september vorig jaar en heeft gevolgen voor de winst over 2013, zo meldt de Duitse energiegigant. Topman Peter Terium:

“Door heel Europa liggen energiecentrales op gas en kool onder substantiële economische druk.”

RWE heeft naar eigen zeggen last van de lage behoefte aan energie. Ook wint het gebruik van groene energie terrein. Door deze ‘fundamentele veranderingen’ op de energiemarkt is een forse afschrijving onvermijdelijk, aldus het energiebedrijf.

NRC-redacteur Renée Postma schreef vorig jaar hoe het kan dat het ‘dramatisch slecht gaat’ met de conventionele stroomopwekking in gas- en kolencentrales.

“Winsten verdampen en gloednieuwe centrales worden gesloten of ‘in de mottenballen gezet’ in afwachting van betere tijden. Door het kwakkelende economische klimaat in Europa, maar vooral ook door de lage stroomprijs die weer een gevolg is van overaanbod uit Duitse duurzame bronnen (wind en zon), draaien veel krachtcentrales ver beneden hun kunnen, of staan zelfs helemaal uit. Gascentrales hebben het daarbij nog moeilijker dan kolencentrales omdat de gasprijs relatief hoog is en de prijs van steenkool juist erg laag. Dat komt doordat de Verenigde Staten minder steenkool gebruiken sinds het land in de ban is van de schaliegasrevolutie.”

De afschrijving van RWE wordt meegenomen in het boekjaar 2013 en heeft daarom gevolgen voor het bedrijfsresultaat en het nettoresultaat van RWE. Begin maart maakt het Duitse energiebedrijf de jaarresultaten over 2013 bekend.