Presidentsspeech schrijven

De gelauwerde serie The West Wing gaf ons van 1996 tot 2006 een vrij realistisch kijkje in de wereld binnenin het Witte Huis. Bedenker Aaron Sorkin maakte van de droogste bestuurlijke procedures in Washington intense nagelbijters. Ook de afleveringen die draaiden om het schrijven van de State of the Union (de jaarlijkse toespraak van de president), waren parels. Sinds vorige week woensdag krijgen de volgers van het Witte Huis op Twitter en Instagram dit schrijfproces opnieuw van dichtbij te zien – dit keer in het echt. De belangrijkste betrokkenen bij het opstellen van de toespraak, onder andere hoofd-speechschrijver Cody Keenan, namen de afgelopen dagen het Instagram-account @Whitehouse over om het proces van stap tot stap in beeld te brengen. Volgers zagen onleesbare kladversies, ontmoetingen met president Obama en veel koffie voorbij komen. Het resultaat van deze wekenlange sessies is vandaag te horen als de State of the Union wordt voorgelezen.