Philips boekt ruime winst, maar is voorzichtig over economie

Het nieuwe logo van Philips op het hoofdkantoor van Philips.
Het nieuwe logo van Philips op het hoofdkantoor van Philips. Foto ANP/ Sander Koning

Philips heeft in het vierde kwartaal van 2013 een ruime winst geboekt (pdf). De winst van Siemens lag veel hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Netto hield Philips bedrijf ruim 400 miljoen euro over. Een jaar eerder was er in dezelfde periode nog sprake van nettoverlies van 420 miljoen euro, maar dat kwam door een boete van ruim 500 miljoen euro voor prijsafspraken over beeldbuizen.

De operationele winst van het bedrijf was in het vierde kwartaal ruim 880 miljoen euro, een jaar eerder was er sprake van een operationeel verlies van 50 miljoen euro. De hogere winst is volgens persbureau Novum het gevolg van kostenbezuinigingen. De omzet bleef de laatste maanden van vorig jaar zo goed als vlak rond de 6,8 miljard euro.

Een “goed kwartaal” noemt Philips-topman Frans van Houten het in een verklaring, ondanks de uitdagingen die de huidige economie biedt en de ongunstige wisselkoersen.

Operationele winst over 2013 verdubbeld

Philips presenteerde tegelijkertijd met de kwartaalcijfers de jaarcijfers. De omzet over 2013 bleef nagenoeg gelijk, de onderliggende verkoop steeg wel met drie procent. De operationele winst lag ruim twee keer zo hoog als in 2012. Die steeg van 1,1 miljard euro naar 2,5 miljard euro. De financiële doelen voor 2013 zijn volgens topman Van Houten behaald, maar hij blijft voorzichtig over 2014: de economie blijft onzeker en de wisselkoersen blijven ongunstig.

Siemens had last van hoge koers van de euro

Siemens heeft vorig kwartaal net als veel andere Europese bedrijven last gehad van de hoge koers van de euro. Hoewel de verkoop met maar liefst negen procent opliep, daalde de omzet juist met drie procent naar 17,3 miljard euro, schrijft persdienst Novum.

Het Duitse technologiebedrijf haalt een flink deel van zijn omzet uit landen zonder de euro. Van de inkomsten behaald in die vreemde valuta’s blijft zodoende minder over, wanneer deze worden omgewisseld in euro’s. Siemens verwacht dat de wisselkoersen ook dit jaar ongunstig blijven en de onderliggende verkoop dus sterker stijgt dan de omzet.

Niettemin kende Siemens een sterk eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar, met een nettowinst die twintig procent steeg naar een kleine anderhalf miljard euro. De onlangs aangetreden topman Joe Kaeser sprak in een persverklaring van een ‘degelijk’ kwartaal, waarin ‘de marktomstandigheden niet in ons voordeel waren’.