Opinie

Paul Witteman wint de slag om de gasten

Hein Verbruggen (l) bij Sven Kockelmann.
Hein Verbruggen (l) bij Sven Kockelmann.

Een gruwelijke veldslag moet zich afspelen op de redactieburelen van de praatshows. Wie wint de strijd om de leukste en meest actuele gasten? Naast De Wereld Draait Door en RTL Late Night is er vanaf nu ook dagelijks Eva Jinek of Sven Kockelmann met het programma Eén op Eén. En Pauw & Witteman moesten na een vakantie van een week of vijf gisteren ook weer nadrukkelijk aan de bak om te laten zien dat ze er nog toe doen en Humberto Tan de baas kunnen blijven.

Kockelmann bleek er voor de aftrap in geslaagd Hein Verbuggen te strikken. Een knappe prestatie omdat de voormalig voorzitter van de Internationale Wielerunie, die door Lance Armstrong van het verdoezelen van dopingtesten is beschuldigd, de laatste jaren niet scheutig is met dergelijke gesprekken. „De cultuur van dopinggebruik is over”, zei Verbruggen. De wielerfans zullen het gesprek vast hebben uitgezeten maar voor niet ingewijden was het een hele opgave. Op Twitter klaagden kijkers opvallend vaak over het uitbundige decor – een soort kermisattractie – dat noopte tot het dragen van een zonnebril.

RTLLN was gisteravond één lange melige giechel met bijna allemaal gasten ver weg van het nieuws. Totaal onbeduidend.

De 67-jarige Paul Witteman was gisteren nog het best op dreef. Het heeft hem zichtbaar goed gedaan dat de feestdagen bij de VARA twee weken langer duren dan bij RTL. Bij P&W werden maar liefst zeven gasten geschoren. Ze openden met een ontluisterend onderhoud met de directeur van boekenbedrijf Polare, Jan van de Wouw. De man leek me geen lezer. Zijn winkels gaan dicht ook al heeft hij „een uitstekende case” maar weigeren zijn partners „een stuk krediet om door te starten”. Zelden zo’n treurige man gezien. Hij hoefde ook al snel geen enkele vraag meer te beantwoorden.