Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Partij weet precies waar kiezer zit met nieuw informatiemodel

Foto ANP / Erik van 't Woud

Enkele tientallen lokale partijafdelingen maken in de campagne voor de raadsverkiezingen in maart gebruik van een nieuw informatiemodel dat hen leert in welke straten potentiële kiezers wonen. Ze kunnen zien in welke straten aanbellen kans van slagen heeft, en in welke straten juist niet. Dat schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.

Het informatiemodel, ontwikkeld door bestuurskundige en softwareontwikkelaar Joost Smits, borduurt voort op het gegeven dat partijen bij bepaalde stembureaus steevast beter scoren dan bij andere.

Uitslagen stembureaus verbinden aan openbare postcodedata

In zijn analyses verbindt Smit de uitslagen van alle ruim negenduizend stembureaus in Nederland aan openbare postcodedata van het Centraal Bureau voor de Statistiek, zoals inkomen, leeftijd en het percentage eenpersoonshuishoudens. Een goede score van de Amsterdamse PvdA blijkt volgens Smit vooral samen te hangen met de aanwezigheid van niet-westerse allochtonen en een oververtegenwoordiging van 45-tot 64-jarigen, van mensen boven de 75 en een-persoonshuishoudens.

Omdat dit soort ‘kiezersprofielen’ is gebaseerd op zescijferige postcodes, kan Smits er adreslijsten van maken: per postcode wonen in Nederland gemiddeld veertig mensen. Deze lijsten en bijbehorende ‘kiezerskaarten’ heeft Smits aan tientallen politieke partijafdelingen verkocht (prijs voor het totaalpakket: 1.500 euro).

Lees in NRC Handelsblad: “Alleen aanbellen waar je kans hebt op een stem“.