Treinbaan in je achtertuin? In Oregon krijg je er een landgoed bij

Screenshot YouTube-video.

Altijd al op zoek geweest naar een landgoed met treinbaan? Zoek niet verder. Jarenlang werkte modeltreinbouwer Tom Miller aan zijn eigen spoorlijn met station. Maar nu wil hij ervan af, dus het staat te koop. “Het is tijd dat iemand het overneemt”, aldus Miller.

Rond zijn huis heeft de treinbouwer in de afgelopen jaren een groot park (tien hectare) gebouwd. Zo is er een modeltreinbaan met locomotieven waar mensen een ritje mee kunnen maken. Ook is er een station gebouwd. Om in de winter ook wat bekijks te trekken heeft de modeltreinbouwer een schuur laten bouwen waar een grote maquette staat met modeltreinen.

Kortom: Miller heeft aardig wat manuren in zijn meerjarenproject gestoken. En met succes, want in de afgelopen jaren bezochten veel mensen - volgens Miller zowel uit binnen- en buitenland - zijn landgoed in Oregon.

Video van het terrein:

Maar, hij wil het dus verkopen. In een typisch Amerikaans overdreven zoetsappig filmpje wordt uitgelegd waarom een grote treinfan dit terrein absoluut moet kopen. Al hoeft het volgens Miller niet per se één persoon te zijn die het landgoed koopt. Hijzelf ziet er ook met gemak een non-profitorganisatie zich huisvesten of een wijnproeverij. Om het landgoed extra in de kijker te zetten is er een speciale website opgericht om het plekje onder de aandacht te brengen.

Waarom verkopen?

Je zou denken: Miller is megatrots op zijn plekje en wil nooit meer weg. Waarom dan toch verkopen? In het Amerikaanse reclamefilmpje komt die vraag niet aan de orde. Omdat de vraag blijkbaar wel mensen bezighoudt besloot de bouwer toch maar even de vraag op een forum te beantwoorden. Miller:

Nee, ik ben niet stervende of in slechte gezondheid. Ook verkeer ik niet in financiële problemen. Ik heb een tweede huis gekocht in Arizona waar ik nu de helft van het jaar woon. Ik geniet nog steeds van een ritje op de treinbaan met mijn kleinkinderen. Maar het wordt tijd dat iemand anders het landgoed gaat beheren. Ik heb de intenties om de locomotieven mee te nemen tenzij de nieuwe eigenaar erop staat dat ze bij het terrein blijven. Uiteindelijk zijn het maar spullen en kan ik altijd nieuwe treinen bouwen.

Miller hoopt zo’n vier miljoen voor het landgoed te krijgen. Hij verwacht niet meteen dat het verkocht wordt en vindt dat ook geen enkel probleem. Tot die tijd blijft hij lekker met zijn treinen spelen.

De treinbaan die hij bouwde in zijn schuur: