Ook Nintendo mag eerlijke concurrentie niet bederven

Nintendo maakt en verhandelt twee soorten spelcomputers (DS en Wii) alsmede daarvoor bestemde videogames. Zowel de computers als de games bevatten versleutelde informatie die moet worden uitgewisseld om de spellen op die computers te kunnen spelen.

Door deze versleuteling kunnen games van andere fabrikanten niet op spelcomputers van Nintendo worden gespeeld. En andersom ook niet.

De firma PC Box maakt producten om deze blokkades tussen spelcomputers en spellen te omzeilen. Daardoor kan ook andere software dan van Nintendo worden afgespeeld. Nintendo vindt dat daardoor sprake is van inbreuk op zijn (auteurs-)rechten en eist dat de producten van PC Box uit de handel worden genomen.

Het conflict tussen Nintendo en PC Box werd door de Italiaanse rechter voorgelegd aan het Europees Hof van Justitie. Dat bood vorige week ruimte aan PC Box door te beslissen dat het omzeilen van de versleuteling onder bepaalde omstandigheden geoorloofd kan zijn.

Het hof wijst erop dat het Nintendo op grond van de Europese regels vrij staat „doeltreffende technische voorzieningen” op zijn producten aan te brengen om ze te beschermen tegen handelingen die inbreuk maken op zijn rechten. Maar die bescherming mag niet zo ver gaan, dat het onmogelijk wordt om legaal geproduceerde spelletjes op zijn computers te spelen, of Nintendo-spellen op andere legaal geproduceerde spelcomputers.

Het is, aldus het hof, uiteindelijk aan de nationale rechters in de EU-landen om te onderzoeken of de versleuteling zich beperkt tot het weren van illegale kopieën (= geoorloofd), of veeleer eerlijke concurrentie dwarsboomt (= verboden).

De beslissing van het hof biedt mogelijk aanknopingspunten voor koffieproducenten die medegebruik opeisen van koffiezetapparaten van concurrenten. Zo is Nespresso er veel aan gelegen het gebruik van concurrerende cups in zijn apparaten te voorkomen. Met het Nintendo-arrest rijst de vraag of dat altijd mag.