Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

50Plus wijzigt koers niet, ook al suggereerde fractieleider Klein dat

50Plus-fractievoorzitter Norbert Klein
50Plus-fractievoorzitter Norbert Klein Foto ANP/ Valerie Kuypers

Ouderenpartij 50Plus gaat haar koers niet wijzigen. Dit weekend suggereerde nieuwbakken fractievoorzitter Norbert Klein dit in een interview met NU.nl: hij leek de partij te willen verbreden. Niets van waar, zeggen bestuur en fractie vandaag in een gezamenlijke verklaring.

In de verklaring schrijft 50Plus dat Tweede Kamerleden Norbert Klein en Martine Baay het er “nadrukkelijk” over eens zijn dat de politieke koers van de ouderenpartij onveranderd blijft. Klein betreurt het, zo staat in de verklaring, dat het interview onbedoeld een andere indruk heeft gewekt.

Klein werd echter in het interview met NU.nl letterlijk geciteerd. Hij zegt onder andere:

“Krol heeft hele duidelijke keuzes gemaakt. Maar na zijn vertrek gaat het schip 50Plus gewoon door. Dat betekent dat ik als kapitein een andere koers kan gaan varen.”

En:

“Ik heb vier kinderen, ik wil dat de toekomst er voor hen ook goed uitziet. (…) Toen ik in de Kamer zat hield ik me ook al bezig met onderwerpen als het spoor, economie, onderwijs. Niet direct de onderwerpen die Henk Krol naar voren bracht zoals pensioenen en ouderenzorg.”

Tegenover NU.nl zegt Klein dat het “een beetje onhandig” van hem was om het woord koerswijziging in de mond te nemen. Hij ontkent door het bestuur van de partij te zijn teruggefloten.