Dieven Ibn Ghaldoun gebruikten onafgesloten luik - verdachte ontkent

Leden van de rechtbank voor aanvang van de regiezitting over de examendiefstal op de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun.
Leden van de rechtbank voor aanvang van de regiezitting over de examendiefstal op de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. Foto ANP/Robin Utrecht

De examendieven kwamen de kluiskamer van de de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun binnen via een dakluik dat niet was afgesloten. De enige meerderjarige vrouwelijke verdachte ontkende vandaag in de rechtbank een groot aandeel in de zaak te hebben.

Dat bleek vandaag op de tweede zittingsdag van het proces rond de grootste examenfraude in Nederland ooit. De rechtbank gaf bij het begin van de zaak een presentatie van de feiten.

De dieven beklommen het platte dak via een lager gelegen dak. Het dakluik waaronder de kluisruimte waarin de examens werden bewaard zich bevond zat niet vast. De dieven hebben dus niet de in 2010 zoekgeraakte sleutel van de kluisruimte gebruikt, zoals eerder werd gesuggereerd.

NRC-binnenlandredacteur Bart Funnekotter volgt de zaak vanuit de rechtbank, en kreeg een foto van het dakluik te zien. Dat meldt hij op Twitter:

Twitter avatar BartFunnekotter Bart Funnekotter Nu foto van de kluiskamer met een heel groot luik in het dak. Niet zo safe die safe. #ibnghaldoun #examendiefstal

Verdachte Safae ontkent in kluiskamer geweest te zijn

De rechtbank behandelt vanmiddag de zaken van de negen meerderjarige verdachten. Zeven van hen zijn in de rechtbank aanwezig. De 19-jarige vrouwelijke verdachte Safae K. ontkende dinsdag voor de rechtbank in de kluiskamer te zijn geweest. Volgens haar stond ze alleen op wacht.

De 19-jarige Rotterdamse barstte meerdere keren in huilen uit toen de rechters haar ondervroegen:

“Ik heb die dingen niet gestolen. In de media hebben ze zo veel dingen verteld die niet eens kloppen. De diefstal was niet mijn plan. Ik wist niet eens waar de kluis was, ik wist niks.”

Twitter avatar BartFunnekotter Bart Funnekotter Safae huilt wat af. Ze kon niet geloven wat ze in handen had, maar daarna kwamen de bedenkingen, zegt ze. #ibnghaldoun #examendiefstal

Het meisje was er op 30 april bij de ‘voorverkenning’. De dag erna vond de eerste inbraak plaats. Safae K. wist naar eigen zeggen niet precies wat de medeverdachten van plan waren. Toen ze daarachter kwam, kon ze niet meer terug omdat ze zich onder druk gezet voelde.

Bij K. zijn foto’s van examens op een usb-stick gevonden. De gegevensdrager lag onder haar kussen, wat de rechter aanmerkte als een opmerkelijke plek:

“Het is nogal grappig. Vroeger werd gezegd: als je een boek onder je kussen bewaart, dan zit-ie in je hoofd.”

Leerlingen verdacht van diefstal en verspreiden examens

De elf verdachten, twee meisjes en negen jongens, worden verdacht van de diefstal van de examens, betrokkenheid daarbij of het daarna verder verspreiden van de examens. Uit de islamitische school werden 27 eindexamens gestolen. Het ging om vijftien vwo-, tien havo- en twee vmbo-examens.

Bij de meeste verdachten zijn volgens de rechtbank op gegevensdragers foto’s van examens gevonden. Van sommigen zaten ook vingerafdrukken op de examens.

Het proces ging maandag van start. Het was de bedoeling dat toen een begin gemaakt zou worden met de inhoudelijke behandeling, maar de rechtbank kwam daar niet aan toe. De zaak werd opgehouden door allerlei verzoeken van de verdediging en een urenlange bespreking van de rechters over die verzoeken.

Verzoek tot uitstel afgewezen

Het merendeel van de raadslieden wilde onder meer dat de zaak zou worden uitgesteld. Ze vinden dat ze te weinig tijd hebben gehad om het proces voor te bereiden. De rechtbank wees alle verzoeken van de advocaten echter af.

De zaken van de twee minderjarige verdachten zijn dinsdagochtend al behandeld. Dat gebeurde achter gesloten deuren vanwege de leeftijd van de jongen en het meisje. Alle elf verdachten horen woensdag welke straf het OM voor ze in gedachten heeft. (Novum)