‘OM wil nieuw onderzoek naar psychische staat Volkert van der G.’

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven in oktober tijdens een persconferentie over Volkert van der G., toen hij nog besloot hem geen proefverlof te verlenen.
Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven in oktober tijdens een persconferentie over Volkert van der G., toen hij nog besloot hem geen proefverlof te verlenen. Foto ANP / Robin Utrecht

Het Openbaar Ministerie wil een nieuw onderzoek starten naar Volkert van der G. om een beter beeld te krijgen van zijn psychische toestand, zo schrijft de NOS vanmiddag op basis van diverse bronnen.

We hebben het OM nog niet kunnen bereiken voor een bevestiging van het nieuws. Een van de redenen voor nieuw onderzoek naar de moordenaar van Pim Fortuyn is volgens de NOS de vraag hoe groot de kans is dat Van der G. opnieuw in de fout gaat.

Bekijk de reportage van de NOS

Van der G. is in 2003 veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf. Over enkele maanden zit tweederde van zijn straf erop en komt hij vervroegd vrij.

Eerder deze maand mocht Van der G., tegen de zin van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) in, op proefverlof na een oordeel van de de Raad voor de Strafrechtstoepassing. Teeven betoogde in de rechtszaak rond het verlof dat Van der G. geen verlof moest krijgen, vanwege de maatschappelijke onrust die zou ontstaan.

In mei dit jaar wordt Van der G. waarschijnlijk voorwaardelijk in vrijheid gesteld. In de Tweede Kamer wordt vanavond over Van der G. gedebatteerd.