Oekraïense premier Azarov treedt af, dus neemt ook het kabinet ontslag

De Oekraïense premier Azarov heeft bekendgemaakt af te treden. Dat meldt persbureau Reuters. Dat betekent dat ook het kabinet ontslag moet nemen. Het is onduidelijk wat er nu zal gebeuren, omdat de oppositie te kennen heeft gegeven niet in de regering van Janoekovitsj zitting te willen nemen.

Links president Viktor Janoekovitsj en rechts aftredend premier Mykola Azarov.
Links president Viktor Janoekovitsj en rechts aftredend premier Mykola Azarov. Foto AFP / Sergei Supinksy

De Oekraïense premier Nikolaj Azarov heeft bekendgemaakt af te treden. Dat meldt persbureau Reuters. Dat betekent dat ook het kabinet ontslag moet nemen. Het is onduidelijk wat er nu zal gebeuren, omdat de oppositie te kennen heeft gegeven niet in een regering van Janoekovitsj zitting te willen nemen.

Azarov zegt af te treden vanwege de economische gevolgen van twee maanden politieke onrust in zijn land. Ook wil hij het “sociaal-politieke compromis” stimuleren.

“Ik heb besloten de president te vragen mijn ontslag te accepteren, om aanvullende voorwaarden te creëren voor een politiek compromis en een vreedzame oplossing van het conflict.”

‘Niet onverwacht, maar wel belangrijk’

Het vertrek van de premier betekent het ontslag van het volledige kabinet, zo wijst de grondwet uit. Het is onzeker wat er nu zal gebeuren, omdat de oppositie heeft gezegd niet akkoord te gaan met een plaats in de regering onder president Janoekovitsj. Ze willen dat hij aftreedt, demonstranten worden vrijgelaten en geweldplegers worden gestraft.

Bovendien is de positie van Janoekovitsj de afgelopen maanden verzwakt en kan hij een ministersploeg niet naar eigen inzicht samenstellen, zegt onze redacteur Hubert Smeets reageert vanuit Kiev:

“Dit is niet onverwacht. Maar wel belangrijk. Vooral omdat dit gebeurt vóórdat het parlement de wetten en maatregelen behandelt die de lont nog verder uit het kruitvat moeten halen. Ik sluit niet uit dat het parlement instemt met terugdraaien van de jongste repressieve wetten, met een amnestiewet voor de demonstranten, met een aanpassing van de grondwet richting een meer parlementair bestel en misschien zelfs met vervroegde verkiezingen. Althans, voor zover er in Oekraïne iets met enige aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is te voorspellen.”

Update 12.00 uur: Zoals verwacht heeft het parlement de anti-demonstratiewetten ingetrokken.

Jatsenjoek weigerde premierspost

In onderhandelingen met oppositieleiders heeft president Janoekovitsj zaterdag de premierstoel ter beschikking gesteld aan oppositieleider Arsenij Jatsenjoek. Die heeft dat aanbod toen echter geweigerd.

De 66-jarige Azarov is aangesteld door Janoekovitsj na de presidentsverkiezingen van 2010. Hij is trouw aan Janoekovitsj en steunde zijn beslissing in december het vrijhandelsverdrag met de EU niet te ondertekenen. Azarov nam het voortouw in het parlement in de verdediging van nauwere economische banden met Rusland.

Protesten verhevigd na anti-demonstratiewetten

Oekraïne is sinds twee maanden in de ban van protesten tegen de regering. De afgelopen week is de situatie stukken heviger geworden, na het aannemen van omstreden anti-demonstratiewetten. Meerdere mensen vonden de dood. De demonstraties zijn inmiddels overgewaaid van het westen naar het oosten van Oekraïne.

De verklaring van Azarov kwam tijdens een speciale bijeenkomst van het parlement. In de bijeenkomst, die momenteel gaande is, moet meer duidelijk worden over wat er nu gaat gebeuren.

‘Dit is geen overwinning, maar een stap daartoe’

Een van de belangrijkste oppositieleiders Vitaly Klitsjko noemt het aftreden van Azarov “een stap in de richting van een overwinning”.

“We zeggen al een paar maanden dat wat op de straten gebeurt, ook een consequentie is van het beleid van de huidige regering.”

Lees ook: Oekraïne dreigt uiteen te vallen. Vijf vragen over de politieke onrust