Obama heeft vannacht een briljante State of the Union nodig

Barack Obama houdt vannacht zijn vijfde State of The Union voor het Congres. Het Witte Huis is erop gebrand om het Amerikaanse volk bij de politiek te betrekken. Maar om daarin te slagen heeft hij wel een briljante speech nodig, zo leggen de kenners uit.

President Obama houdt vannacht zijn vijfde State of the Union. Hij heeft een heel goede speech nodig om het volk opnieuw voor zich te winnen.
President Obama houdt vannacht zijn vijfde State of the Union. Hij heeft een heel goede speech nodig om het volk opnieuw voor zich te winnen. Foto AFP/Brendan Smialowski

Barack Obama houdt vannacht zijn vijfde State of the Union voor het Congres waarin hij de politieke plannen voor het komende jaar toelicht. Het Witte Huis is erop gebrand om het Amerikaanse volk bij de politiek te betrekken. Maar om daarin te slagen heeft hij een briljante speech nodig, zo leggen de kenners uit.

Uit de promotiefilmpjes die het Witte Huis online zette is op te maken dat de overheid het volk zoveel mogelijk betrokken wil laten voelen bij dit jaarlijkse evenement. Zowel tijdens de speech van Obama als daarna, tijdens de ‘viral roadtrip’ van de president. Vannacht kan iedereen de State of the Union live online volgen, maar dat niet alleen. De voordracht van de president wordt online live ondersteund door grafieken, diagrammen en andere data om beslissingen die de regering heeft genomen te verhelderen.

Daarnaast kan er getwitterd worden (#SOTU), en direct na de speech van Obama zit een panel van beleidsmakers klaar om zoveel mogelijk vragen die door burgers worden gesteld te beantwoorden. Een woordvoerder van het Witte Huis in onderstaande video:

“The State of the Union is not just a conversation with Congress. It is also a conversation with you, the American people.”

http://www.youtube.com/watch?v=1VumhgASZ-A

Zoals gebruikelijk reist de president na zijn jaarlijkse speech door het land om zijn plannen nader toe te lichten aan zijn volk. Dit jaar voegt hij een virtuele roadtrip toe aan zijn tournee met een Google Hangout. Ook daarvoor is een promofilmpje:

Een voordracht met een positieve boodschap

Een vooruitstrevende aankleding van een State of the Union met een positieve inhoud, zo is de bedoeling. Obama zal concrete voorstellen doen voor groei van de Amerikaanse economie, hij wil daarvoor de toenemende inkomensongelijkheid aanpakken. Dat blijkt uit voorspellingen van ‘ingewijden’ die bij diverse internationale persbureaus en Amerikaanse media zijn verschenen.

Het inkomen van de rijkste een procent van alle Amerikanen steeg tussen 2009 en 2012 met 31 procent. De overige 99 procent zag zijn inkomen gemiddeld met slechts 0,4 procent groeien. Sinds 1999 is het inkomen van de middenklasse met duizenden dollars per jaar afgenomen. Stuk voor stuk ontwikkelingen die Obama van tegengas wil voorzien. Hij zoekt daarin de samenwerking met het Congres, maar als het echt moet zal hij het zonder de volksvertegenwoordiging doen, zo verwachten de ‘insiders’ dus. De grote vraag is hoever hij hierin durft te gaan.

‘Obama moet met een heel goede speech komen’

Obama moet, om het volk weer voor zich te winnen, met een heel goede speech komen. Dat schreef onze correspondent Guus Valk vandaag in NRC. Zijn populariteit beleeft na 2013, politiek gezien een zwaar en bewogen jaar voor de Amerikaanse regering, een tweede grote dip. Nog maar 42 procent van de kiezers steunt zijn beleid, 51 procent is er een tegenstander van.

Een van de meest uitgesproken tegenstanders is Mitt Romney, de Republikein die in 2012 de presidentsverkiezingen van Obama verloor. Tijdens de talkshow van Jimmy Fallon legde hij afgelopen weekend haarfijn uit wat Obama vannacht allemaal goed te maken heeft:

De tweede termijn van de huidige president is nooit goed van de grond gekomen, zo legt Valk vandaag uit:

“Beloofde hervormingen als een immigratiewet die miljoenen Mexicanen moet naturaliseren, zijn niet uitgevoerd. De invoering van zorgstelsel Obamacare verloopt chaotisch. Het Witte Huis oogt zelf inspiratieloos. Dan komt het aan op een briljante speech.”

Kan de State of the Union voor een ommekeer zorgen?

De vraag is nu: kan de State of the Union vannacht voor een ommekeer zorgen? Valk stelde deze vraag aan Jon Favreau, de speechschrijver die jarenlang de State of the Union schreef. Volgens Favreau wordt deze jaarlijkse speech meestal overschat:

“Het is het enige moment dat een president enorme kijkcijfers haalt. Je beheerst even helemaal het nieuws. Toch wordt de State of the Union meestal overschat. Presidenten halen even betere cijfers, maar dat effect ebt snel weg. Het ligt aan de aard van de toespraak. Noem mij één gedenkwaardige State of the Union.”

En dan is er daarnaast nauwelijks eer aan te behalen, aldus Favreau:

“Het is de belangrijkste speech,maar er is nauwelijks eer aan te behalen. Een goede toespraak heeft een thema, dat precies weergeeft wat de president wil. Een State of the Union behandelt ongeveer alles onder de zon.”

En toch is het een Big deal voor Amerika

Overschat of niet, voor Amerika is de speech wel degelijk een ‘big deal’, zo onderstreept Valk:

“In de State of the Union presenteert de president zijn agenda voor het komende jaar aan het volk en benoemt hij zijn eigen successen. Tv-stations, radiozenders en websites zenden de toespraak massaal uit. Om een zo groot mogelijk publiek te bereiken wordt de speech ‘s avonds tijdens primetime uitgesproken. De Amerikanen hebben het er veelvuldig over en de oppositie reageert vervolgens met een tegenspeech.”

De State of The Union is vannacht live te volgen via de officiële website.