Nog twee journalistieke projecten. Dan is Arnon Grunberg ‘klaar met schrijven’

Arnon Grunberg overnachtte vorige week voor het eerst in een kleine twintig jaar in zijn ouderlijk huis om aan zijn volgende ‘literaire project’ te beginnen: zijn moeder. Daarna komt zijn zus aan bod. En daarna? Dan is Grunberg ‘klaar met schrijven’, schrijft hij op De Correspondent. Vorig jaar juni maakte Grunbergs uitgever Lebowski bekend dat

AMSTERDAM - Schrijver Arnon Grunberg tijdens het project Les vacances de Monsieur Grunberg in het Foam in Amsterdam. ANP KIPPA ROBERT VOS
AMSTERDAM - Schrijver Arnon Grunberg tijdens het project Les vacances de Monsieur Grunberg in het Foam in Amsterdam. ANP KIPPA ROBERT VOS

Arnon Grunberg overnachtte vorige week voor het eerst in een kleine twintig jaar in zijn ouderlijk huis om aan zijn volgende ‘literaire project’ te beginnen: zijn moeder. Daarna komt zijn zus aan bod. En daarna? Dan is Grunberg ‘klaar met schrijven’, schrijft hij op De Correspondent.

Vorig jaar juni maakte Grunbergs uitgever Lebowski bekend dat de auteur een boek zou gaan schrijven over zijn moeder. Grofweg een half jaar later, op 20 januari, is Grunberg bij zijn moeder in gaan wonen. Op ‘een ideaal moment’, schrijft Grunberg op De Correspondent. Een dag daarvoor was hij uit Afghanistan teruggekomen:

“Een dag ná Afghanistan leek me een geschikte dag om terug te keren naar de vrouw die mij ter wereld heeft gebracht.”

Grunberg overnacht voor het eerst sinds 1996 in ouderlijk huis

Grunberg overnachtte voor het eerst sinds 1996 in zijn ouderlijk huis. Onduidelijk is of hij dat deed in zijn oude kinderkamer, die hij volledig intact aantrof:

‘De Lego-dozen stonden er nog, op het opklapbed lagen mijn kinderboeken (van Jan Terlouw, Evert Hartman, Tonke Dragt) en de volledige verzameling van Kuifje. Alleen de oorkonde van de Libris Literatuurprijs, die ik in 2007 won, was mijn moeders toevoeging. Ze had hem ingelijst en aan de muur gehangen. Ik denk dat ze de oorkonde niet mooi genoeg vond om in haar eigen kamer te hangen.’

Grunberg straks ‘klaar met schrijven’

Grunberg is in zijn ouderlijk huis gaan wonen om een boek te schrijven over zijn moeder: in feite is zij, ‘na Irak, Afghanistan, Guantánamo Bay, een Beiers hotel, Libanon, Ghana en Oekraïne’ volgens Grunberg zijn volgende journalistiek project geworden. En als dat boek over zijn moeder klaar is, komt er een boek over zijn in Israël woonachtige Joods-orthodoxe zus. En dan ‘ben je klaar met schrijven’, weet Grunberg:

‘Als ik klaar ben met mijn moeder, doe ik mijn zus. Wim Brands, die mij voor het verschijnen van mijn debuutroman verhalen liet voorlezen in een radioprogramma van de VPRO en interviews liet maken voor een ander VPRO-programma zodat ik mijn hoofd boven water kon houden, vertrouwde mij toe: ‘Als je je zus hebt gehad ben je klaar met schrijven, dan kun je iets anders gaan doen.’’

Grunberg is het daarmee eens:

“Als ik mijn zus heb gedaan (dat wil zeggen: als ik bij haar ben ingetrokken), dan kan ik iets anders gaan doen. Ik denk aan het oprichten van een politieke of religieuze beweging. Ook ik voel er veel voor de rest van mijn leven het beroep van heilige uit te oefenen.”

Het boek van Grunberg over zijn moeder moet op Moederdag 2015 verschijnen. Het hele artikel van Arnon Grunberg op De Correspondent kunt u hier lezen.