Minister Ploumen trekt kritiek op Coolcat in

Onder dreiging van een kort geding heeft minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) haar kritiek op kledingwinkel Coolcat teruggenomen. Na het mea culpa van Ploumen heeft Coolcat zijn dagvaarding tegen de minister ingetrokken.

Vorig jaar in september uitte Ploumen openlijk kritiek op Coolcat omdat de kledingketen het Veiligheidsakkoord voor de Bengaalse kledingsector niet wilde ondertekenen. Dat akkoord was opgesteld na het instorten van een grote kledingfabriek in Bangladesh, in april vorig jaar, waarbij ruim 1.100 doden vielen. „Deze bedrijven zijn bezig een cruciale ontwikkeling te veronachtzamen”, zei Ploumen toen over Coolcat, Wibra en Prénatal.

In een persbericht rectificeert Ploumen haar beschuldigingen jegens Coolcat. De minister heeft een „verhelderend” gesprek gehad met Coolcat-eigenaar Roland Kahn, schrijft ze. In het persbericht beklemtoont Ploumen dat de inspanningen van Coolcat „belangrijk” zijn voor de kledingsector in Bangladesh. „Het is goed van de heer Kahn te horen dat Coolcat verantwoorde inkoop serieus neemt.”

Volgens de advocaat van Coolcat, Jerry Hoff, is de tekst van het persbericht „in goed overleg” met de minister tot stand gekomen. Voor hem is de rectificatie van Ploumen, die zegt te „betreuren dat er verkeerde suggesties zijn gewekt”, „ruiterlijk genoeg”. „Er is een tijd van oorlog voeren en een tijd van vredespijp roken.”