Schiphol deels afgesloten

Voor vliegtuigspotters wordt de NSS een feest. Aangenomen wordt dat honderden spotters uit binnen- en buitenland zich zullen verdringen rond de Polderbaan, de meest westelijke baan van Schiphol, die gebruikt zal worden om de tientallen regeringsvliegtuigen te parkeren en die niet vaak in zulke aantallen samenkomen. Het is niet bekend of het vliegtuig van de Amerikaanse president Obama, Air Force One, daar ook komt te staan.

Voor de reguliere luchtvaartmaatschappijen op Schiphol en de reizigers wordt de top een zware beproeving. „Reschedule or cancel”, luidt het advies van Airport Coordination Netherlands (ACN), de officiële instantie die de zogeheten slots – ‘tijdblokken’ waarin een maatschappij kan landen en vertrekken – toekent. De stroom niet-reguliere vluchten zal leiden tot een „ernstige capaciteitsreductie” van de luchthaven en „ernstige verstoring” van de reguliere dienstregeling, aldus de ACN, die spreekt van „een geval van force majeure” (overmacht), mogelijk met het oog op schadeclaims.

Omdat het luchtruim boven Den Haag ook op grotere hoogte vrijgehouden moet worden, wordt de aanvliegroute naar Schiphol vanuit het zuiden verlegd. De banen van Schiphol in noord-zuidrichting worden gesloten en het verkeer wordt afgehandeld via de Buitenveldertbaan en de Aalsmeerbaan, die meer in oost-westelijke richting lopen. Dat betekent, ook ’s nachts, meer geluidshinder, zegt het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Het luchtruim wordt tijdens de top intensiever bewaakt. Op de luchtmachtbases Volkel en Leeuwarden staan F-16’s gereed voor onderscheppingen. De militaire luchtverkeers- en gevechtsleiders in Nieuw-Milligen, op de Veluwe, worden bijgestaan door een AWACS-radarvliegtuig van de NAVO.

Volgens NCTB-chef Dick Schoof wordt het luchtruim ook verdedigd met behulp van ‘grondgebonden systemen’, maar hij maakte niet duidelijk of het ging om Patriot-raketten of kleinere Stingers, waarmee sommige Fennek-voertuigen van de landmacht zijn uitgerust.

Valkenburg, de voormalige marinevliegbasis bij Katwijk waar nu alleen zweefvliegers komen, wordt tijdens de top opnieuw militair in gebruik genomen, door Apache-gevechtshelikopters en transporthelikopters. Recreatieve luchtvaart (sportvliegtuigjes, ballonvaart, parachutespringen) is tijdens de top verboden boven de Randstad.