Overlast en extra treinen

Meer dan honderdduizend ambtenaren die in Den Haag werken, hoeven maandag 24 en dinsdag 25 maart niet naar kantoor te komen. In een brief wordt hun verzocht tijdens de conferentie vanuit huis te werken. De autoriteiten hopen dat andere werkgevers rondom Den Haag dat voorbeeld zullen volgen.

Wie in de Randstad de snelweg op gaat, moet namelijk rekening houden met forse vertragingen. Vooral maandagochtend en dinsdagmiddag. Dan verwacht Rijkswaterstaat een ‘dubbele spits’. De impact van de top op het verkeer is „ingrijpend en omvangrijk”, volgens directeur-generaal Jan Hendrik Dronkers. Niet alleen op de route tussen Schiphol en het World Forum in Den Haag, die dan gereserveerd is voor het vervoer van de delegaties. Door omleidingsroutes wordt het ook elders druk. Automobilisten die van Amsterdam naar Den Haag reizen, wordt bijvoorbeeld geadviseerd via Utrecht te reizen, over de A2 en de A12. Ook daar wordt extra drukte verwacht.

Rijkswaterstaat hoopt dat reizigers die tóch op beide dagen rondom Den Haag of Schiphol gaan reizen, dit buiten de spits doen. Of dat ze de trein pakken. Tussen Amsterdam, Schiphol, Leiden en Den Haag rijden extra treinen. De NS zet zeshonderd extra medewerkers in.

Inwoners en bezoekers van Den Haag zullen onvermijdelijk overlast ervaren, zei verkeerswethouder Peter Smit (VVD) gisteren tijdens een persconferentie. „Maar als iedereen zich goed informeert, kan het.” Vanaf zondagmiddag 23 maart is het onverstandig om met de auto de stad in te gaan. Alleen direct omwonenden van het World Forum vallen in de striktst beveiligde zone. Zij krijgen een pasje waarmee ze het gebied binnen kunnen gaan.

Ook de veiligheidsdiensten worden eind maart op de proef gesteld. Door de komst van vele wereldleiders is deze conferentie voor politie, leger en inlichtingendiensten onvergelijkbaar met bijvoorbeeld het Europees Kampioenschap voetbal in 2000, of de troonswisseling april vorig jaar.

Rondom de top worden dagelijks 13.000 politiemedewerkers ingezet, vier keer zo veel als bij de troonswisseling. Zij zijn vooral nodig voor het escorteren van delegaties door het verkeer. Er wordt extra gesurveilleerd in gemeenten waar wereldleiders verblijven; behalve Den Haag onder meer Noordwijk, Amsterdam en Rotterdam. Vierduizend marechaussees en drieduizend militairen ondersteunen de politie.

En ten slotte zijn er de maatregelen die geheim gehouden worden. „Onzichtbaar gebeurt er natuurlijk nog veel meer”, zei de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof gisteren.