Kus kus, klik klik

Sinds 2012 verzamelt fotograaf Jedediah Johnson zoenen. Als afstudeerproject voor de School of the Art Institute in Chicago bedacht hij toen The Make-Out Project. Johnson fotografeert mensen die hij net gezoend heeft en legt daarmee hun reactie vast. Met een dikke laag kleurige lipstick op kust hij mannen en vrouwen – op hun mond, in hun nek, op hun kleding – en houdt hij op elke foto hun hoofd vast met zijn linkerhand. „De zoenen variëren in tijd en intimiteit”, vertelt Johnson aan kunstblog Beautiful Decay. „De deelnemers weten allemaal wat ik van plan ben, maar op het moment van de kus kan alles gebeuren.” Dat blijkt ook wel uit de foto’s van Johnson, sommige mensen zitten tot hun hals en kleding vol met lipstick. Die kleurige bende zit overigens niet voor niets op alle gefotografeerden, legt Johnson uit. „De sporen die ik achterlaat, moeten de toeschouwers uitnodigen te fantaseren over de omstandigheden van de zoen.”