Hotel moeten ze zelf betalen

En wat mag de inzet van al deze marineschepen, politieagenten en militairen kosten? Dat is grotendeels geheim. De beveiligingskosten worden om strategische redenen niet bekendgemaakt. De overige kosten van de conferentie in Den Haag worden begroot op ongeveer 24 miljoen euro.

Verreweg het grootste deel van van dat bedrag is gereserveerd voor de organisatie. Denk aan de medewerkers die de top al meer dan een jaar voorbereiden en het personeel van het World Forum. Een kleiner bedrag wordt uitgegeven aan de catering, zegt een woordvoerder van de projectorganisatie. „De wereldleiders krijgen een driegangenmenu. Dat is dus geen overdadige luxe.”

De woordvoerder kan niet exact vertellen hoe de 24 miljoen euro verdeeld wordt per kostenpost. De schatting van het totaalbedrag is deels gebaseerd op kosten van de eerdere NSS-congressen in Washington en Seoul.

In de begroting worden niet alle personele kosten meegerekend die rondom de top gemaakt worden, zegt de projectwoordvoerder. Zo houden ambtenaren van het ministerie van Infrastructuur en Milieu zich nu bezig met de verkeersmaatregelen. Maar soortgelijk werk hadden ze ook gedaan als er geen nucleaire top was geweest. Daarom vallen ze niet onder de projectbegroting.

De wereldleiders, hun medewerkers en meereizende journalisten betalen zelf hun reis en verblijf. Wel heeft de projectorganisatie hotelkamers voor hen gereserveerd.

Journalisten moeten volgens de laatste plannen een bijdrage betalen om toegang te krijgen tot de beveiligde zone. Dan is catering inbegrepen.