kort

Overeenkomst

Samsung en Google wisselen patenten uit

Samsung en Google hebben dit weekend een overeenkomst gesloten waardoor de bedrijven licenties op elkaars patenten krijgen. De overeenkomst geldt niet alleen voor de patenten die beide bedrijven nu al in handen hebben, maar ook voor patenten die ze de komende tien jaar registreren. Dat is opvallend, omdat in de tien jaar waarvoor de overeenkomst geldt er veel kan veranderen in de tech-industrie. In een verklaring liet een jurist van Google weten dat zulke patentdeals „bedrijven zich laten focussen op innovatie en de kans op rechtszaken verminderen”.

Uploaden

OM mocht uploader e-books niet vervolgen

Een 23-jarige man uit Goudswaard is onterecht vervolgd door het Openbaar Ministerie voor het ter beschikking stellen van 5.000 e-books via de website van The Pirate Bay. Dat oordeelde het gerechtshof in Den Haag gisteren. Het OM had geen grond om de man te vervolgen. In auteursrechtzaken moeten de eigenaren van het auteursrecht zelf een civiele zaak aanspannen tegen uploaders. Het OM mag deze taak alleen op zich nemen als het algemeen belang dat vereist. Maar omdat er bij de man geen sprake was van winstoogmerk, beroepsmatig handelen, betrokkenheid van een criminele organisatie of relevante recidive, is volgens het hof het algemeen belang hier niet aan de orde.

Baidu

Chinese zoekmachine ook in andere landen

De Chinese zoekmachine Baidu gaat zich meer op andere landen richten. Om te beginnen op Brazilië, Egypte en Thailand, waarvoor de zoekmachine nu zoekpagina’s aan het testen is. Er is nog geen officiële lancering geweest, maar de pagina’s voor deze landen – inmiddels weer offline – verschenen gisteren even online. De voertaal is de taal van elk land, en behalve zoeken van internetpagina’s is het ook mogelijk te zoeken op afbeeldingen en video’s. In 2008 werd er al een Japanse versie van Baidu gelanceerd.

    • NRC