kort

WO I

Standbeeld voor aanslagpleger 1914

De man die de Eerste Wereldoorlog in 1914 ontketende krijgt een standbeeld in Sarajevo. Gavrilo Princip gaf als het ware het startschot voor de oorlog, toen hij de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand en diens zwangere vrouw doodschoot bij een bezoek aan Bosnië, een voormalige Turkse provincie, geannexeerd door Oostenrijk. De Oostenrijkers dachten dat Princip door de Servië werd geholpen, waarna een keten van reacties de oorlog deed ontbranden. Een maand later viel Oostenrijk Servië binnen, met steun van Duitsland. Servië kreeg steun van Rusland. Duitsland viel België binnen om Frankrijk te kunnen bereiken, waarna Engeland meedeed. Princip bleef voor Bosnische Serviërs een vrijheidsstrijder. Anderen zien hem als landverrader.

Egypte

Al-Sisi mag meedoen aan verkiezingen

Legerchef, minister van Defensie en couppleger Abdel Fattah Al-Sisi mag zich kandidaat stellen voor de presidentsverkiezingen in Egypte, eind april. Dat besloot de top van het Egyptische leger gisteren. Al-Sisi zelf heeft zich nog niet uitgesproken over zijn kandidatuur, maar de verwachting is dat hij zich kandidaat zal stellen. Interim-president Adly Mansour kondigde eerder gisteren aan dat er eerst presidentsverkiezingen worden gehouden in Egypte, en daarna parlementsverkiezingen. Wanneer de populaire Al-Sisi zich kandidaat stelt voor het presidentschap, ligt de uitslag bijna bij voorbaat vast.

Relikwie

Bloed van voormalig paus gestolen

Een gaasje met bloed van voormalig paus Johannes Paulus II is gestolen. Het relikwie lag in een afgelegen, kleine kapel in de Italiaanse bergen van Abruzzo. De dieven braken er afgelopen weekend in en namen het gaasje mee, en een crucifix. Het gaasje bevatte bloed van de paus, op wie in 1981 een aanslag werd gepleegd, die hij ternauwernood overleefde. Johannes Paulus II was 27 jaar paus, en de bedoeling is dat hij in mei heilig wordt verklaard. Dan worden relikwieën van hem nog meer waard.

    • NRC