kort

Arbeid

‘Schaf toeslag in avond en weekend niet af’

Vakbond CNV Dienstenbond ziet niets in het voorstel om toeslagen op loon bij avond- en weekenddiensten af te schaffen. Werkgeversvereniging MKB-Nederland pleitte daar gisteren voor. De bond wil ‘niet meewerken aan verdere koopkrachtdaling van winkelmedewerkers’. „In de mkb-detailhandel zijn de laatste jaren al bijna geen loonsverhogingen geweest”, zegt CNV-bestuurder Fedde Monsma. „De zondag is en blijft een bijzondere dag.” MKB-Nederland vindt dat toeslagen buiten normale werktijden ‘niet meer van deze tijd’ zijn en kleine winkeliers te hard treft.

Commercial

Marlboro-man overleden aan COPD

Eric Lawson (72), die de eind jaren zeventig de Marlboro-man speelde in commercials van het gelijknamige sigarettenmerk, is overleden aan de longziekte COPD. Lawson is al op 10 januari overleden, maar zijn familie maakte zijn dood pas gisteren bekend. Hij is niet de eerste Marlboro-man die overlijdt aan een longziekte. David Millar ging hem in 1987 voor (longemfyseem) en in 1995 volgde David McLean (longkanker). Lawson rookte stevig sinds zijn veertiende, maar trad na zijn carrière als Marlboro-man ook op in een anti-rookparodie en waarschuwde voor de gevaren van tabak.

43

Nederlandse sporters naar Sotsji

De Nederlandse afvaardiging voor de Olympische Winterspelen van Sotsji is compleet en telt 43 sporters. Dat heeft sportkoepel NOCNSF gisteren bekendgemaakt. Christiaan Bökkerink werd als tiende shorttracker toegevoegd, terwijl ook bekend is welke remmers bij het bobsleeën definitief meegaan. De ploeg bestaat nu uit acht bobsleeërs, 29 schaatsers en zes snowboarders. De 22ste Olympische Winterspelen worden van zeven tot 24 februari gehouden in het Russische Sotsji.

    • Novum
    • NRC
    • Ap