kort

‘Ik kan u vertellen dat u mij hier nooit meer ziet. Dat beloof ik echt. Ik sluit voor mezelf een periode af waarin ik veel heb geleerd. Mijn kracht zal zeker niet meer mijn zwakte zijn, zowel binnen als buiten de ring’

Badr Hari’s laatste woord, gisteren in de Amsterdamse rechtbank. Daar stond hij terecht voor in totaal negen delicten, waaronder een reeks mishandelingen in het Amsterdamse uitgaansleven. Er is vier jaar cel geëist. Uitspraak op 21 februari.

VN

Motie: stop met betalen van losgeld

De VN-Veiligheidsraad heeft gisteren alle landen opgeroepen niet langer losgeld te betalen aan kidnappers die het geld gebruiken om terroristische groepen te financieren. De oproep staat in een motie. Volgens de Britse ambassadeur Mark Lyall Grant is gijzeling de voornaamste bron voor de financiering van terroristische groepen geworden. De laatste drieënhalf jaar zouden aan Al-Qaeda gelieerde groepen en andere terroristische organisaties 105 miljoen dollar in losgeld hebben verzameld. Groot-Brittannië nam het initiatief voor de resolutie. Het besluit is bindend voor de 193 lidstaten van de Verenigde Naties, maar er staan geen sancties op het niet naleven ervan.

Militairen

Veteranenstatus voor betrokkenen De Punt

De 1.500 militairen die betrokken waren bij de acties rond de treinkaping bij De Punt in 1977 krijgen de veteranenstatus. Dat heeft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) gezegd in de Tweede Kamer. Het is uitzonderlijk dat de veteranenstatus wordt toegekend voor binnenlandse handelingen. Met de status kunnen ex-militairen aanspraak maken op aanvullende zorg of voorzieningen van Defensie, bijvoorbeeld bij aan missies gerelateerde psychische of psychosociale problematiek. Op 23 mei 1977 werd een trein bij De Punt in Drenthe gekaapt door Molukkers. De hoofdconducteur, de machinist en veertig reizigers mochten de trein verlaten, maar 54 mensen moesten blijven. Op hetzelfde moment werden 105 leerlingen en vijf leraren in een school in Bovensmilde gegijzeld. Na drie weken besloot de regering tot een bevrijdingsactie bij De Punt. Bij de schietpartij die volgde, kwamen zes kapers en twee gijzelaars om. De gijzelnemers in de school gaven zich over.

    • Novum
    • Ap