Koning heeft morgen ontmoeting met Russische vicepremier

De Russische vicepremier Arkady Dvorkovich.
De Russische vicepremier Arkady Dvorkovich. Foto EPA / Sergei Ilnitsky

Koning Willem-Alexander heeft morgen een ontmoeting met de Russische vicepremier Arkady Dvorkovich op Paleis Noordeinde. Dat melden de RVD en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dvorkovich heeft ook afspraken staan met minister Timmermans, minister Ploumen en staatssecretaris Dijksma.

De Russische vicepremier was aan de Russische zijde de verantwoordelijke bewindspersoon voor het door incidenten geteisterde Nederland-Ruslandjaar. Tijdens de gesprekken met de bewindslieden zal onder meer het thema ‘mensenrechten’ op de agenda staan, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht:

“Onder meer de follow-up van het bilaterale jaar komt aan de orde en er worden mogelijkheden verkend voor verdere samenwerking op diverse terreinen, zoals economie en cultuur. Verder is er ruime aandacht voor de politieke dialoog tussen beide landen, inclusief mensenrechten. Ook staan er internationale onderwerpen op de agenda, onder meer de situatie in Syrië en Oekraïne.”

Tijdens de Olympische Winterspelen, van 7 tot en met 23 februari in het Russische Sotsji, zal de Nederlandse regering met een zware delegatie aanwezig zijn. Net als zijn voorgangers gaat premier Rutte naar de Spelen, evenals de minister van Sport, Schippers. Ook koning Willem-Alexander en Máxima zullen in Sotsji op de tribune plaatsnemen. Overigens kan Willem-Alexander moeilijk wegblijven; hij is erelid van het IOC.