KNVB onderzoekt contracten FC Twente en investeringsgroep

De Grolsch Veste, het stadion van FC Twente.
De Grolsch Veste, het stadion van FC Twente. Foto ANP / Peter Lous

De KNVB heeft een onderzoek ingesteld naar de contracten tussen FC Twente en investeringsmaatschappij Doyen Sports. De voetbalbond bestudeert of de verbintenissen voldoen aan de regels. NRC Handelsblad schreef vandaag dat spelers van Twente niets weten over de contracten van hun club met Doyen.

De KNVB stelt als voorwaarde dat een speler zijn arbeidsovereenkomst met de club heeft en ook het salaris van de club ontvangt. De bond in een verklaring tegen persbureau Novum:

“Spelers mogen niet op de loonlijst van een derde partij staan. Daarnaast moet een club onafhankelijk zijn en blijven in het transferbeleid.”

Doyen Sports is een maatschappij die een percentage van de transferrechten van een speler koopt bij een club. Het gevolg is dat de club niet meer volledig eigenaar is van de speler. Als de voetballer verkocht wordt, ontvangt Doyen een deel van de transfersom.

FC Twente-commissaris Aldo van der Laan zei vandaag in een interview met NRC Handelsblad dat vier spelers van Twente van wie de rechten waren verkocht, van niets wisten. Van der Laan:

“Dat is ook niet relevant, want wij hebben een deal met Doyen en niet met de spelers.”

Lees vandaag in NRC Handelsblad: ‘Het is niet relevant dat de spelers ervan weten’