Kankerfonds: bestrijden ziekte kan veel effectiever

Artsen en ziekenhuizen zouden nog veel meer kunnen doen om de verschillen in kwaliteit tussen ziekenhuizen bij kankerbehandeling te verkleinen. Nu bestaan er soms grote verschillen, onder meer doordat het ene ziekenhuis veel meer ervaring opdoet in kankerbehandelingen dan het andere.

Dat concluderen onderzoekers die in opdracht van KWF Kankerbestrijding de kankerzorg in Nederland onderzochten.

Volgens de onderzoekers is de kankerzorg in Nederland over het algemeen van hoge kwaliteit, maar kan er niettemin nog veel verbeterd worden. De behandeling van kanker vereist per definitie verschillende artsen en expertises. Daaruit volgt dat een ziekenhuis niet te klein kan zijn voor een goede behandeling.

De wetenschappelijke beroepsgroep heeft voor sommige kankerbehandelingen de laatste jaren ondergrenzen gesteld in het aantal behandelingen per jaar om de zorg te verbeteren. Hierop is bijvoorbeeld bijna de helft van de Nederlandse ziekenhuizen gestopt met de behandeling van maagkanker. De ziekenhuizen die het nog wél doen krijgen juist meer ervaring en kennis.

„De kwaliteit van de kankerbehandelingen is hierop aantoonbaar verbeterd”, licht onderzoeker Michel Wouters toe. „We zien bij sommige behandelingen, zoals slokdarm- en alvleesklierkanker, zelfs de overlevingskansen verbeteren.”

De wetenschappers hebben scherpe kritiek op het gebrek aan informatie over kankerbehandelingen. Ondanks de introductie van digitale dossiers in vrijwel elk ziekenhuis wordt er nauwelijks gestandaardiseerd verslag gedaan van de behandelingen.

De artsen zijn het zelfs nog onderling oneens over de te gebruiken definities. Daardoor kunnen artsen minder goed van elkaar leren om de zorg te verbeteren.

Patiënten hebben er ook nog op een andere manier last van. Zij kunnen nauwelijks de prestaties van ziekenhuizen vergelijken. „Er is op dit moment echter slechts voor een zeer beperkt aantal tumorsoorten publieke informatie beschikbaar op het niveau van individuele ziekenhuizen.”

De onderzoekers bevelen dan ook aan om de registratie in Nederland te verbeteren en ook bij andere kankersoorten volumenormen te introduceren. „We weten nu heel duidelijk dat we op die manier de kwaliteit van de zorg kunnen verbeteren”, zegt Wouters.