Janoekovitsj stelt vice-premier aan als interim na ontslag Azarov

Sergej Arboezov
Sergej Arboezov Foto AFP/Sergei Supinsky

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft het ontslag van premier Azarov en diens kabinet aanvaard. De eerste vice-premier, Sergej Arboezov, is door de president aangesteld als interim-premier, zo schrijft persbureau AP vanmiddag.

Arboezov neemt tijdelijk de leiding over het Kabinet. Volgens AP wordt deze interim-premier door de oppositie beschouwd als trouwe bondgenoot van Janoekovitsj.

Azarov trad af om ‘uit elkaar vallen Oekraïne te voorkomen’

Azarov is vanmorgen afgetreden om te voorkomen dat Oekraïne uit elkaar valt. In een verklaring zei hij dat het “behoud van de staatkundige eenheid van Oekraïne aanzienlijk belangrijker is dan welk persoonlijk plan of ambitie dan ook”.

Kort daarvoor kwam het parlement in spoedzitting bijeen in een poging om ‘bloedvergieten’ te voorkomen. Het conflict was door de bezetting van staatsorganen en separatistische geluiden zo uit de hand gelopen dat afkondiging van de noodtoestand een reële optie was geworden.

Azarov was doelwit protestbeweging

Azarov was een van de belangrijkste doelwitten van de protestbeweging. De premier zou een puinhoop hebben gemaakt van de economie en de welig tierende corruptie geen strobreed in de weg leggen. De oppositie steekt gretig de draak met het koeterwaals dat de Russischtalige Azarov uitkraamt als hij Oekraïens probeert te spreken.

De premier had voor de betogers definitief afgedaan toen hij hen in december uitmaakte voor extremisten en weigerde hen ook maar een klein stapje tegemoet te komen. De demonstranten houden de premier bovendien verantwoordelijk voor het hardhandige optreden van de oproerpolitie tegen betogers.

Poetin grijpt niet in

De Russische president Vladimir Poetin beloofde vandaag tijdens een topontmoeting in Brussel met de EU niet te zullen ingrijpen in buurland Oekraïne. Zijn aanbod aan Kiev van lagere gasprijzen en een lening van 15 miljard dollar blijft wel op tafel, ook na het aftreden van de Oekraïense premier Azarov, die eerder dinsdag zijn vertrek aankondigde.

Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad en José Barroso, voorzitter van de Europese commissie, herhaalden vandaag tegenover Poetin dat het Oostelijk Partnerschap, waarmee de EU haar banden met Oekraïne en andere ex-Sovjetrepublieken wil versterken, geen bedreiging voor Rusland vormt. Maar Poetin meent dat zijn land hierdoor economische schade zou lijden.

Van hun kant klaagden de EU-leiders over Russische protectionistische maatregelen, zoals de regels waarmee Rusland EU-produkten tegenhoudt. Die regels zijn ‘van praktisch belang voor onze economie’, aldus Poetin.

Poetin onderstreepte wel het belang van de EU-Russische handelsrelaties. Beide partijen beklemtoonden dat er geen scheidslijn door het Europese continent mag lopen.

Lees hier een artikel met een uitgebreide uitleg over de langdurige en groeiende protesten in Oekraïne: Oekraïne dreigt uiteen te vallen. Vijf vragen over de politieke onrust