Interview Als je te snel praat houden ze je niet bij

Charles Severance is universitair hoofddocent aan de Universiteit van Michigan in Ann Arbor in de Verenigde Staten. In februari zullen voor de vijfde keer mensen van over de hele wereld zijn vak Internet History, Technology and Security volgen, via aanbieder Coursera. Inmiddels hebben ruim 13.000 mensen het vak, dat elf weken duurt, afgerond.

Veel van het cursusmateriaal komt uit een vak dat Severance op de Universiteit van Michigan geeft, waardoor de voorbereiding niet al te veel tijd in beslag neemt. „Soms knal ik er in een middag even vijf of zes colleges uit: bam, bam bam”, vertelt Severance in een Skypegesprek. „Dan neem ik een stapeltje shirts mee naar mijn werk en verwissel ik die tussen de lessen door.” Severance is een van de weinige Coursera-docenten die alles zelf doet: de opnames, bewerking en het uploaden.

Uw stijl van lesgeven is nogal losjes.

„Ik doe dat bewust. Een MOOC-college hoeft niet perfect te zijn. Daarom verdwijn ik weleens uit beeld om iets te pakken, of neem ik een slok koffie. Het is belangrijk om studenten af en toe een cognitieve pauze te geven. Als je de hele tijd zo snel als je kunt blijft praten, dan kunnen ze het niet bijhouden.”

U geeft het vak in februari voor de vijfde keer. Blijven de videocolleges hetzelfde?

„Ik heb de meeste filmpjes een tweede keer opgenomen, maar volgens mij heb ik nog geen college voor een derde keer opnieuw gedaan.”

Had u behoefte om na de onthullingen van Edward Snowden uw colleges inhoudelijk aan te passen?

„Daar heb ik over nagedacht en ik heb besloten dat niet te doen. Het vak dat ik probeer te geven leert je de fundamentele waarheden. Die zijn volgens mij niet veranderd. Ik vertelde mijn studenten al dat ze er rekening mee moeten houden dat er iemand meekijkt.

„Ook wil ik niet dat mijn vak een actualiteitenvak wordt. Ik wil voorkomen dat er politieke discussies ontstaan in het forum, dat wordt te vaak persoonlijk. Het is een internationaal vak en ik wil geen nationaliteiten tegen elkaar opzetten.”