Hopelijk is het boek van Kasper van Kooten beter

Kasper van Kooten in zijn nieuwe programma ‘Karakters’.
Kasper van Kooten in zijn nieuwe programma ‘Karakters’. Foto Bob Bronshoff

In Karakters speelt Kasper van Kooten een gereputeerde therapeut van beroemdheden, ‘de mental bondscoach’, die in de gevangenis is beland. Vanuit zijn cel vertelt hij hoe het zo ver is gekomen, en herhaalt hij de pleitrede die hij in de rechtszaal afstak. Die is gelardeerd met video-opnames van de vijf beroemde cliënten die bij hem waren toen hij werd opgepakt.

In deze theatrale monoloog tracht Van Kooten mediasatire te bedrijven. Mensen willen alleen nog maar op tv, zegt zijn personage. Dat is hun missie in het leven. De beroemdheden laten alleen bij hem hun masker vallen. Karakters gaat over roem, over echt en nep, maar op zo’n zouteloze en belegen manier dat dit afgegraasde thema maar niet wil boeien. Slappe grappen maken ten koste van Patty Brard en Gerard Joling: wie zit daar op te wachten?

Van Kooten heeft net als bij zijn vorige programma een cabaretroman met dezelfde titel geschreven, waar dit programma een uittreksel van is. Dus waagt hij zich aan lange passages met autoritjes door Frankrijk en odes aan de geur van lavendel. Zijn machteloze pogingen literair te klinken leveren fletse anekdotes op, aangekleed met amateurpoëzie. Hij leest zelfs voor, boek in de hand: veel doodser wordt theater niet.

Het best te verteren is Karakters nog als Van Kooten niet praat, als hij Franse chansons zingt, een dansje doet of op de wc-pot drumt. Dat zijn lichtpuntjes. Misschien is het boek beter, maar dat blijft een gok.