Hoofd cybercommando marine gaat waarschijnlijk NSA leiden

Een lid van een protestgroep demonstreert tegen de Amerikaanse president Obama en de NSA bij Defensie in Washington.
Een lid van een protestgroep demonstreert tegen de Amerikaanse president Obama en de NSA bij Defensie in Washington. Foto Reuters/Larry Downing

Viceadmiraal Mike Rogers wordt waarschijnlijk het nieuwe hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, melden Amerikaanse regeringsfunctionarissen. Hij is voormalig inlichtingendirecteur en leidt momenteel het Cybercommando van de Amerikaanse marine.

De huidige baas van de NSA, legergeneraal Keith Alexander, gaat half maart met pensioen. Zijn periode van bijna negen jaar aan het hoofd van de NSA is overschaduwd door de onthullingen van voormalig NSA-medewerker Edward Snowden.

Washington wil Rogers ook leiding geven over US Cyber Command

Het Witte Huis wil dat Rogers net als Alexander ook de leiding krijgt over U.S. Cyber Command, dat de activiteiten en middelen van de Amerikaanse strijdkrachten op elektronisch gebied leidt en coördineert en de verdediging van datanetwerken organiseert.

Voor zijn benoeming bij de NSA is geen toestemming van de Senaat nodig, maar voor zijn bevordering om het hoofd van Cyber Command te worden wel.

Volgens James Lewis, expert cyberveiligheid bij het Center for Strategic and International Studies, wacht de nieuwe NSA-directeur een aantal lastige uitdagingen: politieke problemen met het Congres en buitenlandse partners, problemen met het moreel van de medewerkers en technische problemen met het herstel van capaciteiten op het gebied van dataverzameling, nu veel details daarover via klokkenluider Edward Snowden op straat zijn komen te liggen. (Novum)