En zo krijgt Egypte straks wellicht toch weer een legerleider als president

De Hoge Raad van de Egyptische Strijdkrachten zette gisteravond het licht op groen: legerleider Abdel Fattah al-Sisi mag zich kandidaat stellen voor de presidentsverkiezingen die vóór 18 april moeten plaatsvinden.

Interim-president Adly Mansour had al-Sisi nog gauw gepromoveerd tot veldmaarschalk. Zondag had Mansour al aangekondigd dat Egypte eerst presidentsverkiezingen krijgt en dan pas parlementsverkiezingen. Zo komt een eind aan maanden speculatie over al-Sisi’s plannen. Die tijd was nodig om het volk te laten wennen aan het idee van weer een militair als president.

Want toen al-Sisi vorige zomer president Morsi van Moslimbroederschap afzette, werd gezegd dat het leger nu geen rol wilde spelen. Voor hen die Morsi’s verwijdering toejuichten, was dat een argument om te zeggen dat dit „geen coup maar een revolutie” was.

Nu heet het dat al-Sisi wel moet buigen voor de wil van het volk. En hij is populair. In het referendum over de nieuwe grondwet, een soort referendum over al-Sisi, stemden bijna 20 miljoen mensen ‘ja’. Dat hij straks de verkiezingen wint lijkt dan ook bij voorbaat vast te staan.

Al-Sisi (59) werd in augustus 2012 door president Morsi benoemd tot Defensieminister en stafchef. Daarvoor stond hij aan het hoofd van de militaire inlichtingendienst. In die hoedanigheid verdedigde hij in 2012 de verplichte maagdelijkheidstesten waaraan vrouwelijke betogers op het Tahrirplein werden onderworpen.