‘Dit wordt vooral geen gezellige talkshow’

In het nieuwe programma Eén op Eén, iedere maandag tot en met donderdag op Nederland 2, ontvangen Sven Kockelmann en Eva Jinek bij toerbeurt een gast die recent in het nieuws is geweest of een interessant verhaal te vertellen heeft.

Is het live?

„Ja. Telkens een klein half uurtje. En met één gast. Dat kan een politicus zijn maar ook een moeder die slachtoffer is geweest van een gezinsdrama. Als het maar indringende gesprekken oplevert. Het is vooral geen talkshow.

Want die zijn er al genoeg?

„Dit wordt geen DWDD of Pauw & Witteman. We behandelen met iedere gast slechts één of twee thema’s, dan kunnen we echt de diepte in. Onze redactie doet van tevoren research. We voeren nauwelijks voorgesprekken. Alles gebeurt in het gesprek zelf. Niks voorgekookt dus.”

In Oog in Oog stond u bekend om uw confronterende stijl. Heeft Eva Jinek een andere aanpak?

„Dat valt eigelijk wel mee. Eva is zorgvuldig, net als ik. We bereiden interviews goed voor. Ik heb misschien meer ervaring met parlementaire journalistiek, Eva is breder georiënteerd. Maar we hebben geen last van autoriteitsvrees. En we delen een liefde voor Angelsaksische journalistiek.”

Angelsaksische journalistiek?

„Engeland kent een scherpe debatcultuur. Britse journalisten zijn vaak breed onderlegd en hebben meer historische kennis dan veel Nederlanders. Hun interviews zijn vaak meer to the point.”

Is dat belangrijk?

„Ja, het is goed om snel door een ouwehoerverhaal heen te kunnen prikken. Daar krijgen we nu de tijd voor.”

Zijn er écht geen verschillen tussen jullie?

Eva heeft het talent om, via een gedachtekronkel, het gesprek een zijpad op te sturen. Dat is vaak heel geestig. Ik kan dat ook, maar dat is minder bekend.”

Rosan Hollak

Eén op Eén, ma t/m do, Ned. 2, 20.25-20.55u.