Directeur Polare: twee partijen bereid tot kapitaalinjectie

Een vestiging van Polare in de Haagse binnenstad. Alle 20 Nederlandse winkels van de boekwinkelketen, voorheen Selexyz en De Slegte, sloten vandaag "tijdelijk" hun deuren.
Een vestiging van Polare in de Haagse binnenstad. Alle 20 Nederlandse winkels van de boekwinkelketen, voorheen Selexyz en De Slegte, sloten vandaag "tijdelijk" hun deuren. Foto ANP / Bas Czerwinski

De boekenketen Polare, die vandaag twintig boekwinkels moest sluiten vanwege financiële problemen, is in gesprek met twee “geïnteresseerde partijen” over een kapitaalinjectie. Dat zegt commercieel directeur Jan van de Wouw tegen RTL Nieuws.

Van de Wouw:

“Wij zijn met twee partijen in gesprek. Ik kan niet zeggen wie het zijn, maar de gesprekken zijn serieus en al een tijdje aan de gang. Het betreft partijen die bereid zijn om extra kapitaal in onze organisatie te steken. U kunt denken aan 2 tot 3 miljoen euro.”

Als de deal rondkomt kan het personeel van Polare volgens Van de Wouw aanblijven, zo zegt hij tegen het nieuwsprogramma. Van de Wouw:

“We hebben vertrouwen in een goede afloop. Wij hebben er alles op gericht om al onze winkels en het personeel mee te nemen in het nieuwe totaalpakket.”

Bij het tv-programma Pauw & Witteman zei Van de Wouw gisteravond dat de winkels dicht zijn om te voorkomen dat bepaalde crediteuren beslag leggen op de omzet. Dat zou betekenen dat hij de leveranciers – de uitgevers en distributeur CB – niet zou kunnen betalen en dat wil hij voor zijn.

Veel problemen bij Polare

Sinds begin januari gaat het steeds slechter met Polare. Op 13 januari zette het CB (voorheen Centraal Boekhuis) de leveringen aan de boekhandelketen tijdelijk stop. Een dag later vroeg Polare uitgevers in een brandbrief om vertrouwen. Dat kwam er niet. Wel besloot het CB om vanaf 20 januari weer boeken te gaan leveren, waarmee er een einde leek te komen aan de problematiek.

Vorig jaar fuseerden De Slegte en het failliete Selexyz tot Polare nadat investeringsmaatschappij ProCures de boekenwinkels in handen kreeg. Sindsdien probeert Polare weer winstgevend te worden met een reorganisatie waarbij 54 arbeidsplaatsen verdwijnen.

Lees ook: Het is niet alleen de schuld van bol.com