Dijsselbloem betwijfelt haalbaarheid claim tegen top SNS

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) denkt dat een claim tegen het voormalige bestuur van SNS Reaal wegens wanbeleid ‘juridisch niet kan’. De bewindsman zei dat vanmiddag tijdens zijn wekelijkse gesprek met RTL Z, zo schrijft persbureau Novum. Wel is hij kritisch op de bestuurders, die volgens hem ‘uiterst roekeloos’ hebben geïnvesteerd.

Minister Jeroen Dijsselboem van Financiën.
Minister Jeroen Dijsselboem van Financiën. Foto ANP / Bart Maat

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) denkt dat een claim tegen het voormalige bestuur van SNS Reaal wegens wanbeleid ‘juridisch niet kan’. De bewindsman zei dat vanmiddag tijdens zijn wekelijkse gesprek met RTL Z, zo schrijft persbureau Novum. Wel is hij kritisch op de bestuurders, die volgens hem ‘uiterst roekeloos’ hebben geïnvesteerd.

“Er zijn verkeerde beslissingen genomen”, vindt hij. “Maar het is niet zo dat mensen hebben gefraudeerd of moedwillig beleggers verkeerd hebben geïnformeerd of op het verkeerde been hebben gezet.” Dijsselbloem reageert daarmee op de conclusies van het onderzoek naar de nationalisatie van SNS, die vorige week werden bekendgemaakt.

Tom Kreling en Esther Rosenberg legden afgelopen week in NRC Handelsblad uit waarom er waarschijnlijk geen procedure komt:

“Alleen de aandeelhouders kunnen bij de Ondernemingskamer een onderzoek naar wanbeleid en bestuurdersaansprakelijkheid aanvragen. Maar zij werden in één klap onteigend. De nieuwe eigenaar is de staat. Maar namens de staat heeft minister Dijsselbloem laten weten zo’n procedure niet te willen aanvragen en ook SNS Reaal is daar niet toe bereid. Het betekent dat alleen de advocaat-generaal van het Amsterdamse gerechtshof nog zelfstandig kan besluiten om een procedure te verzoeken. Dat is ongebruikelijk, maar de VEB (Vereniging van Effectenbezitters) heeft de advocaat-generaal in het geval van SNS Reaal verzocht dat toch te doen. Deze heeft daarover, nu bijna een jaar na de nationalisatie, nog altijd geen beslissing genomen.”

Dijsselbloem: SNS nam grote risico’s

Desondanks meent Dijsselbloem wel dat de vorig jaar genationaliseerde bank en verzekeraar ‘grote risico’s’ heeft genomen. “Dat is buitengewoon pijnlijk”, aldus de minister. “We moeten zorgen dat het in de toekomst niet meer gebeurt, door beter toezicht en strengere regels ook ten aanzien van buffers en reserves van banken.”

Sinds de nationalisatie vorig jaar februari bestaat er al flinke twijfel aan het functioneren van bestuurders zoals de voormalige toplieden Sjoerd van Keulen en Ronald Latenstein. Vlak na de beursgang in 2006 kochten zij voor ruim achthonderd miljoen euro de vastgoedtak Property Finance van ABN AMRO. Die overname bracht SNS Reaal zeven jaar later op de rand van de afgrond, waarna nationalisatie het laatste redmiddel was.