denken @nrc.nl

IBAN is een reden voor een stem tegen de EU

Jan C. Werkman uit Delfgauw is niet enthousiast

De naïveteit van het commentaar over IBAN ergert mij zeer (24 jan.). De IBAN levert een ruimte van 416.000.000.000.000 rekeningnummers. De EU wordt nooit zo groot. Een consumentenwens van nummerportabiliteit is totaal genegeerd en geblokkeerd: uw bank is verankerd in uw IBAN. De handmatige omhaal bij het invoeren van het eigen nummer is een reden voor een stem tegen de EU. Als ik mijn vijfcijferige postgironummer intoets krijg ik de hele lawine van NL ING plus vijf nullen of o’tjes over me heen. De krant zou zich beter moeten informeren om commentaren te schrijven. De EU moet zich hoeden voor idioterie die zonder enige tastbare winst iedere burger treft.

Medisch innovatie op vrijdag werkt!

zegt Marcel de Bruin uit Roermond

Het artikel over ‘Google friday’ van Emma Bruns (24 januari) slaat de spijker op zijn kop. Ik voel me aangesproken omdat ik als uroloog al enkele jaren de vrijdag vrij heb genomen en die vooral heb aangewend voor medische innovatie. Inmiddels is een product ontstaan dat wetenschappelijk onderbouwd is, in de praktijk getest en dat praktisch wordt toegepast. Die incontinentiebehandeling via internet was genomineerd voor de Paludanusprijs voor innovatie in de zorg. Die vrije dag werkt dus!

Voetbal moet op de schop

vindt W. van der Pol uit Sint Maarten

Het spelletje voetbal zou op de schop moeten. Niet alleen buitenspel, zoals werd voorgesteld in Next Zaterdag, maar ook de brute overtredingen zijn iedereen een doorn in het oog. Het lijkt eigenlijk meer op een Romeins vechtspel dan op een sport. Soms waan ik me in een arena in plaats van in een sportstadion. Bij de Romeinen ging het er ruig aan toe. In dat opzicht is er weinig veranderd. De spelers staan elkaar naar het leven, net als de toeschouwers: het eigenlijke oervermaak. Overigens is het voetbalspel in Amerika (soccer) lang niet zo populair als bij ons. Dat is omdat het spel in hun ogen te vaak onderbroken wordt. Dat vind ik ook. En daarom vind ik het voetbalspel niet leuk om te zien. Maak er een ander soort volksvermaak van. Minder regels, meer voortgang en met de scheids op de tribune. In plaats van de fluit hanteert hij zijn duim. Net als 2.000 jaar geleden.