Decembermoordenproces moet deels worden hervat

Fort Zeelandia aan de Surinamerrivier waar volgens de Surinaamse justitie de coupplegers, onder wie oud-legerleider Desi Bouterse, in december 1982 de zogenoemde Decembermoorden pleegden.
Fort Zeelandia aan de Surinamerrivier waar volgens de Surinaamse justitie de coupplegers, onder wie oud-legerleider Desi Bouterse, in december 1982 de zogenoemde Decembermoorden pleegden. Foto ANP

Het Hof van Justitie van Suriname heeft vanavond bevolen dat het Decembermoordenproces tegen ten minste één van de vijfentwintig verdachten moet worden voortgezet. Dat meldt de krant De Ware Tijd. Volgens sommige juristen kan de beslissing van het hof ook gevolgen hebben voor de zaak tegen Desi Bouterse. Hij is hoofdverdachte van de Decembermoorden, de standrechtelijke executie van vijftien tegenstanders in 1982.

Oud-militair wil onschuld bewijzen

Het gaat om de zaak tegen Edgar Ritfeld, een oud-militair die eerder hoger beroep aantekende tegen een in 2012 aangenomen amnestiewet. Ritfeld heeft altijd volgehouden volkomen onschuldig te zijn. Hij wilde daarom dat het Decembermoordenproces gewoon zou doorgaan, ondanks dat hij door de amnestiewet vrijuit is gegaan.

Het Hof van Justitie geeft Ritfeld nu dus zijn zin en beveelt de voortzetting van het proces voor de krijgsraad. Staatsrechtjurist Hugo Essed vanavond op de Surinaamse radio:

“Het Openbaar Ministerie (OM) is nu weer aan zet. Zij kunnen de krijgsraad nu verzoeken om door te gaan met op zijn minst het proces tegen Ritfeld.”

Volgens Essed heeft het besluit van het hof ook gevolgen voor de andere verdachten - zoals Desi Bouterse.

“Het OM kan nu ieder moment verzoeken om ook de schorsing van hun zaak nietig te doen verklaren.”

Verdachten in 2012 vrijuit door amnestiewet

President Desi Bouterse heeft nog niet op het onverwachte besluit van het hof gereageerd. Het Surinaamse staatshoofd brengt momenteel een bezoek aan Cuba. Zijn raadsman, advocaat Irvin Kanhai, zei tegen nieuwssite Starnieuws zich geen zorgen te maken.

“Alleen de zaak tegen Ritfeld wordt voortgezet. Voor mijn cliënten blijft het Decembermoordenproces geschorst.”

In maart 2012 werd de omstreden amnestiewet aangenomen, waardoor de verdachten van de omstreden Decembermoorden van 1982, vrijuit gingen. (Novum)