Deal VS en technologiebedrijven over meer openheid dataverzoeken

Technologiebedrijven mogen meer openheid geven over het aantal keren dat ze door de Amerikaanse regering worden gevraagd in verband met veiligheidsonderzoek informatie van klanten te geven. Enkele bedrijven en het ministerie van Justitie in de VS hebben daarover een akkoord bereikt. De techbedrijven zijn blij met de deal.

Foto EPA/ Jagadeesh NV

Technologiebedrijven mogen meer openheid geven over het aantal keren dat hun door de Amerikaanse regering worden gevraagd in verband met veiligheidsonderzoek informatie van klanten te geven. Enkele bedrijven en het ministerie van Justitie in de VS hebben daarover een akkoord bereikt. De techbedrijven zijn blij met de deal.

Microsoft, Google, Yahoo, Facebook en LinkedIn zijn de vijf bedrijven die de deal sloten. Die vijf klaagden de Amerikaanse regering vorige zomer aan in de hoop meer gegevens openbaar te maken. Ze zeiden zelf aan klanten te willen laten zien hoeveel aanvragen ze van de inlichtingendiensten ontvangen, om de berichtgeving in de media te corrigeren en het publiek gerust te stellen over de omvang van de samenwerking met de regering. Volgens de bedrijven is maar een heel klein deel van de klantgegevens wettelijk opgevraagd.

Niet alle informatie, maar wel meer dan regering wilde

Persbureau AP schrijft dat de overeenkomst er niet voor zorgt dat de techbedrijven alle informatie mogen openbaren die ze wilden, maar wel meer dan de regering zelf wilde. Ze mogen onder andere het aantal misdaadgerelateerde regeringsverzoeken delen en ook het aantal geheime verzoeken, afgerond naar duizendtallen, zowel van de regering als die met betrekking tot de Foreign Intelligence Surveillance Act, beide in het kader van de nationale veiligheid.

De technologiebedrijven noemen het een “positieve eerste stap”, maar vinden dat er nog meer gedaan moet worden. Ook federale ambtenaren in de VS hebben positief gereageerd.

Obama hervormt NSA

Ruim een week geleden kondigde president Barack Obama nog veranderingen aan in de werkwijze van de omstreden geheime dienst NSA, waarvan door onthullingen van klokkenluider Edward Snowden bekend werd dat die op zeer grote schaal data binnenhaalt. De belangrijkste maatregelen daaruit:

  • het massale verzamelen van metadata van gewone Amerikanen en buitenlanders wordt aan banden gelegd
  • bondgenoten worden niet langer afgeluisterd. Andere buitenlandse leiders worden dat nog, maar alleen als er een concrete aanleiding voor is
  • de geheimhouding van de NSA blijft niet meer zo onbegrensd als deze nu is